Hencles sau lipchiu cu prune

hencles

Un dulce din Ardeal cu care mi-am rasfatat Ioanul, ieri, in zi de sarbatoare…

Ingrediente:

 

Pentru aluat:

 

500 de grame de făină

200 ml lapte gras

3 gălbenușuri

20 de grame drojdie proaspătă/ 1 plic drojdie uscata

100 de grame de zahăr

1/2 linguriță de sare

80 de grame de unt  80% grăsime

30 ml ulei floarea soarelui

1 linguriță esenta vanilie

coaja rasă de la 1 lămâie

 

Pentru crema de griș:

 

500 ml lapte gras

60 de grame de griș

200 de grame de zahăr

1/2 linguriță de sare

1 păstaie de vanilie

3 oua

 

Pentru finisare:

 

4 gălbenușuri

200 de grame de smântână grasa

30 de grame de zahăr

15-16 prune coapte sau 2 compoturi de prune

1 lingură zahăr pudră

 

Preparare:

 

Se incepe cu aluatul. Drojdia proaspata sau uscata se amesteca cu o lingura de zahar si 100 ml lapte caldut, se freaca bine si se lasa 15 minute intr-un loc caldut la umflat/activat/crescut. Intre timp bati cele 3 gălbenușuri cu furculița si cu sarea. După ce drojdia s-a odihnit, se adaugă peste ea restul de zahăr, gălbenușurile, coaja de lămâie, esenta de vanilie și restul de 100 de ml lapte călduț.

Se cerne făina într-un castron încăpător, se face la mijloc loc și se toarnă amestecul de ingrediente lichide. Se înglobează cu o lingură de lemn, până când aluatul devine prea vârtos ca să mai poată fi amestecat cu lingura. În acest moment se adaugă 50 de grame de unt topit, dar nu fierbinte, amestecat cu uleiul (30 ml) și se ia aluatul la frământat. Se frământă 10-15 minute manual până se dezlipește complet de pe mâini și se obține un aluat neted și omogen. Se modelează aluatul într-o bilă, se unge cu ulei, se pune in vasul in care ai framantat și se acoperă castronul cu un șervet curat, umed, împăturit în 2 straturi. Se lasă aluatul să crească până iși dublează volumul, într-un loc călduț și ferit de curent.

Cât timp aluatul crește, pregătesti crema. Se pune laptele la fiert intr-o craticioara impreuna cu batonul de vanilie. Se lasa sa dea in clocot de 2-3 ori, apoi se lasa laptele sa se infuzeze cu vanilia. Cand e doar caldut, se taie vanilia in 2 si i se scot semintele care se pun in lapte. Se adauga 100 g zahar si se pune laptele iarasi la fiert, cand da in clocot se toarna grisul in ploaie si cu un tel de mana se invarte pana cand crema se ingroasa. Se ia de pe foc se lasa la racorit si la final se incorporeaza cele 3 galbenusuri si albusurile batute spuma cu un praf de sare si cu 100 g zahar ramase. Albusurile le incorporezi abia in momentul in care torni crema peste aluat.

Se pregateste si compozitia pentru finisat. Se amesteca smantana cu zaharul si galbenusurile si se lasa in repaus.

Se ia o tava de 35 X 25 cm, indicat ar fi o tava mare de aragaz pentru ca henclesul sa nu iasa atat de inalt. Se tapeteaza cu hartie de copt. Se rastoarna aluatul si cu mainile unse cu putin ulei se intinde in toata tava. Se unge aluatul cu unul moale ramas, 30 g, iar apoi se lasa in repaus pentru 5 minute.

Peste aluat se toarna compozitia de lapte cu gris, apoi compozitia de smantana cu galbenusuri, lingura cu lingura, iar din loc in loc se pun jumatati de prune.

Se da prajitura la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 40 de minute sau chiar mai mult daca ai folosit o tava mai mica, iar prajitura este inalta pana cand crema nu mai “tremura”, este bine inchegata si a prins culoare. In acest caz e bine ca cuptorul sa fie dat la cea mai mica temperatura pentru a nu se arde partea de jos.

Se scoate henclesul din cuptor, se pudreaza si apoi se lasa la racorit. Cand ajunge la temperatura camerei, se portioneaza si se serveste cu pofta.

 

Pofta buna!

 

hencles2

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s