
Sa aveti pofta!
Ingrediente:
Pentru coji:
500 g faina tip 000
100 g zahar pudra
1/2 lingurita sare
200 g unt vegan
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita rasa coaja de lamaie
2 linguri zeama de lamaie
1 fiola esenta vanilie
150 ml lapte de soia
Pentru crema:
300 ml frisca lichida vegana de la Meggle
200 g ciocolata vegana 70% cacao
100 g nuci macinate
1 fiola esenta de rom
Plus:
80 g zahar pudra vanilat pentru pudrat
Preparare:
Spumeaza untul vegan cu zaharul pudra. Adauga coaja de lamaie tocata marunt, zeama de lamaie si esenta de vanilie.
In alt bol se cerne faina impreuna cu sarea si bicarbonatul de sodiu.
Se amesteca cele 2 tipuri de ingrediente, uscate si umede. Se rastoarna untul spumat peste faina si se omogenizeaza cu mana, obtinandu-se astfel firimituri de aluat. In acest punct de adauga laptele de soia, rece, dar nu tot deodata, ci putin cate putin, treptat, pana cand vei obtine consistenta potrivita de aluat fraged. Este posibil sa ai nevoie de mai mult sau mai putin lapte, depinde de faina. Trebuie sa rezulte un aluat compact, neelastic. Infoliaza-l si da-l pentru 1-2 ore la frigider.
In acest timp te ocupi de crema. Peste bucatelele de ciocolata amara se toarna frisca infierbantata, dar fara sa fi fiert. Se amesteca bine pana cand toata ciocolata este topita. Te ajuti de un tel. Incorporeaza si esenta de rom. Se lasa in repaus acest ganas pana cand se raceste si incepe sa se intareasca, sa se lege. Daca consistenta este prea tare si nu mai poti incorpora si nuca macinata, mai adauga frisca lichida fierbinte. Depinde ce tip de ciocolata vegana gasesti, daca are mai putina cacao, vei avea nevoie de mai putina frisca lichida pentru topit.
In crema usor lichida, dar totusi avand consistenta, se amesteca nuca macinata. Daca este inca prea lichida crema, se mai pot adauga margini maciante de la nucile coapte.
Dupa ce a trecut timpul de odihna, se scoate aluatul din frigider, se imparte in bilute mici de 5-6 grame si se coc in presa de nuci, foc mediu, chiar mic, pe aragaz. Dupa fiecare utilizare se unge presa foarte bine cu ulei.
Se umplu nucile cu crema, se lipesc cate 2 si se pudreaza cu zaharul pudra vanilat.
Se pastreaza foarte bine in cutii de plastic cu capac, in bucatarie, daca este mai rece, sau in frigider.
Vei obtine cam 1 kg de nuci la aceasta reteta.
Pofta buna!


