Imagine

Gulaş

Ce faci cand afara e frig si ninge? Mancare de alint 😀 Adica un gulas in acest caz.

Reteta este de inspiratie Savori Urbane, miami!

Ingrediente:

1 kg carne de vita, de preferat manzat

3-4 linguri ulei de floarea soarelui

3 cepe galbene, marime medie

4 catei de usturoi, romanesti, marime mare

1 lingurita chimen macinat

sare, dupa gust

piper negru proaspat macinat, dupa gust

2-3 linguri paprica sau 2-3 linguri pasta de ardei (se gaseste in marile magazine, la specialitati unguresti – tub Crema gulas dulce de la Univer)

1 radacina de telina, mica

3 morcovi mari

1 kg de cartofi cu coaja rosie

1 ardei gras

1 lingura pasta de tomate

2 legaturi de patrunjel verde

Pentru galuste:

2 oua

200 g faina alba

2 linguri ulei de floarea soarelui

100 ml apa

un praf de sare

un praf de piper negru proaspat macinat

Preparare:

No, deci…

Se ia o oala suficient de incapatoare si se incinge uleiul, apoi se caleste ceapa tocata marunt, la foc potrivit, pana cand se inmoaie putin. Nu mult, doar cat sa sticleasca. Se adauga apoi carnea de vita cubulete si se caleste si aceasta pe toate partile pana cand se albeste frumos.

In acest punct se adauga pudra de chimen si cea de paprica sau pasta de ardei. Se caleste putin, apoi se toarna 500 ml de apa sau cat sa acopere cu 2 degete carnea, se pune capacul si se lasa la fiert. Din cand in cand se verifica carnea, se mai adauga apa, putina sare si se lasa din nou la fiert. Aceasta etapa dureaza cam 2 ore sau pana cand carnea s-a fragezit bine.

In momentul in care carnea a fiert, se adauga in oala morovii taiati cubulete, ardeiul taiat si el cubulete si telina taiata in 4 (dupa fierbere, aceasta se scoate). Tot acum se pune in gulas 1 lingura pasta de tomate si cateii de usturoi dati pe razatoarea cu ochiuri mici. Se mai completeaza cu apa si se lasa la fiert cu capacul pus. Se pot pune si 2-3 tije de telina verde la fiert, apoi se scot.

Cand telina si morovii sunt fierti, se adauga cartofii taiati dupa preferinta, felii sau cubulete.

In momentul in care cartofii sunt patrunsi 3/4 se adauga in gulas galustele.

Intr-un bol se amesteca cu un tel de mana in forma de para ouale cu un praf de sare si unul de piper. Se adauga faina si se incorporeaza bine. Acum este punctul in care incepi sa adaugi apa si sa amesteci in continuare, iar la final uleiul. Cu o lingurita inmuiata in apa rece se ia din aluat si se da drumul galustelor in oala cu tocanita care fierbe. Se da drumul in oala la toate galustele fara a amesteca. Cand sunt fierte, acestea se ridica la suprafata. Nu dureaza mult.

Se ia o galusca si se gusta ca sa fii sigura ca este fiarta. Se potriveste de sare si piper tocanita, apoi se stinge focul, se adauga patrunjelul tocat, se lasa gulasul in repaus 15 minute si apoi se serveste cu pofta.

Se serveste cu patrunjel verde, cu sau fara smantana.

Pofta buna!

Lasă un comentariu