Prajitura Claudia

IMG_20170529_181250

Anul asta, de ziua fie-mii, am sarbatorit cu o prajitura clasica, Claudia. Sau Albinita, sau prajitura cu foi de miere. 

 

Inspiratie Retete ca la mama ❤

 

Ingrediente:

 

Pentru blaturi:

 

600 g faina

150 g zahar

200 g miere

1 lingura bicarbonat

100 g unt

1 ou

1 fiola esenta vanilie

un praf de sare

2-3 linguri lapte

 

Pentru crema:

 

300 ml lapte

75 g zahar

un praf de sare

1 fiola esenta vanilie

1 fiola esenta rom

200 g unt 80% grasime

80 g gris

 

Plus:

 

370 ml gem de caise/piersici

zahar pudra pentru decor

 

Preparare:

 

Incepem cu blaturile. Pune pe foc mierea, zaharul, untul si praful de sare, foc mediu. Lasa la fiert pana cand se topeste zaharul, compozitia va face bulbuci si se va lega putin, ca un caramel. Lasa putin la racorit acest caramel delicios.

Intre timp amesteca faina cu bicarbonatul. La mijloc torni mierea calduta si oul batut cu laptes i fiola de vanilie.

Amesteca totul foarte bine, cu o lingura de lemn la inceput, apoi cu mana. Rezulta un aluat omogen, caldut. Imparte-l in patru.

Se ia o foaie de silicon, se unge cu ulei, se intinde prima foaie cat marimea tavii. Tava se unge pe fund cu ulei, se tapeteaza cu foia de miere, se impunge cu furculita din loc in loc si se coace la 180 de grade pentru cateva minute – 10 minute – pana cand foaia devine aurie. Tava folosita de mine are 25 X 35 cm.

Cu un cutit desprinzi foaia de pe fundul tavii, ai grija ca e foarte moale, transfer-o pe un fund  si las-o la racorit.

Procedeaza la fel cu fiecare foaie de miere, important e sa le pastrezi la cald ca sa le poti intinde usor, in caz contrar devin casante. Tava unge-o dupa fiecare utilizare altfel se prind foile si risti sa le rupi cand le dezlipesti. Dezlipeste foile de pe tava cat sunt fierbinti, daca astepti sa se raceasca, efectiv se lipesc de fundul tavii.

Foile le lasi la racit complet.

Intre timp faci crema. Pe baie de abur pui laptele cu un praf de sare si zaharul la fiert. Cand fierbe adauga in ploaie grisul si cu un tel de mana amesteci pana cand obtii un gris gros. Ia oala de pe foc, adauga esentele si lasa la racorit. La final adaugi untul moale, la temperatura camerei. Omogenizeaza bine.

Se ia un platou, se pune prima foaie de miere, se unge cu lapte cu ajutorul unei perii speciale si se lasa 1 minut sa absoarba. Se unge cu 1/2 crema, se pune foaia 2, o ungi cu lapte si o lasi 1 minut sa-l absoarba, pui gemul, pui foaia 3 unsa cu lapte, 1/2 crema, foaia 4 unsa cu lapte, dar pe dos.

Da prajitura la frigider pentru 24 ore.

A doua zi o portionezi si apoi o pudrezi.

 

Pofta buna!

 

IMG_20170529_180405

IMG_20170529_180501

IMG_20170529_180532

IMG_20170529_180833

IMG_20170529_181024

IMG_20170529_181118

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s