Paine cu maia si seminte de in

DSC07501

Daca tot vine toamna, sa coacem! ❤

 

 

Reteta este preluata de aici.

 

„Ingrediente:

Pentru preferment
    • 50 g maia mama
    • 150 g apa
    • 150 g faina
Pentru soaker (seminte hidratate in apa)
    • 50 g seminte de in
    • 150 g apa
Pentru aluatul final
  • 320-350 ml apa
  • 700 g faina alba intermediara (minim 650)
  • 120 g faina de secara
  • 1 lingurita sare (sau cata sare doriti voi)

 

Metoda:

  1. Daca tineti maiaua in frigider, hraniti-o o data inainte sa faceti prefermentul (ex. luni dimineata scot maiaua din frigider si o hranesc o data 1:3:3 – 10 g maia mama, 30 g apa, 30 g faina, lasand-o la temperatura camerei pana seara). Luni seara hranesc din nou maiaua, tot 1:3:3, doar ca in loc sa arunc cele 50 g care imi raman din maiaua hranita dimineata le pun in alt borcan si le amestec cu 150 g apa si 150 g faina (obtinand astfel prefermentul), pe care il las la temperatura camerei peste noapte.
  2. Tot atunci fac soakerul: intr-un castron pun semintele de in si apa, acopar cu o farfurie, si las la temperatura camerei pana dimineata, langa bolul cu preferment.
  3. Marti dimineata iau un bol mare (bolul mixerului de masa daca sunteti norocosi) in care amestec prefermentul (350 g), soakerul (200 g), faina (700+120) si apa (320-350 – puteti incepe cu o cantitate mai mica si puteti adauga apoi si mai multa, in functie de cum va cere aluatul, asa, la ochi). Amestec numai cat sa se incorporeze toate cat de cat intr-un fel de aluat. Acopar bolul cu un servet si il uit trei ore intr-un loc ferit de curent si daca se poate usor calduros (gen cuptorul stins).
  4. Dupa trei ore ma reintorc, ii adaug sarea si framant putin cat sa se distribuie bine (ori de mana ori la robot). Impart coca in doua (sau trei), ii dau o forma oarecare (rotunda, batard, cum vreti voi) si o pun cu sigiliul in sus (partea unde am unit aluatul cand am dat forma, sau partea care arata cel mai naspa) in baneton infainat, sau intr-un cos de ratan/lemn/plastic acoperit cu o panza de in infainata. Ideea e sa fie ceva de care sa nu se lipeasca aluatul. Bag fiecare cos intr-o punga de plastic si o leg bine, sa nu intre aerul, apoi hop cu cosul inapoi in cuptorul stins. Las asa inca vreo trei ore.
  5. Apoi scot cosurile, aprind cuptorul si pun pe fundul lui o tava goala de metal (sau alt recipient de metal care nu curge). Dau cuptorul la 240 C si preincalzesc vreo 15-20 minute. Intre timp, dau in clocot un ibric cu apa.
  6. Rastorn painile din cosuri intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le tai dupe cum vrea muschiul meu. Si daca se crapa pe unde vor ele, tot bine e, nu ma deranjeaza la gust 🙂
  7. Imi pun manusile de bucatarie, deschid usa cuptorului, vars apa clocotita (atentie sa nu va ardeti) si inchid repede-repede usa la loc. Iau tava cu paine, bag painea, o las sa se coaca 45 minute. Dupa primele 15 scot tava cu aburi de jos. Voila!”

 

 

Pofta buna!

DSC07522

Lasă un comentariu