Prăjitură de post cu ciocolată și vișine

Cremoasa si de post, chiar faina. Poate fi inlocuit zaharul cu stevie pentru cei care vor calorii mai putine.

Am plecat de la reteta de baza a prajiturii Alba-ca-zapada si am ajuns la ceva ciocolatos 😀

Ingrediente:

Pentru foi:

700 g faina alba tip 000

50 g cacao

1/2 lingurita sare

1 lingurita praf de copt

1/2 lingurita bicarbonat de sodiu

1 lingura zeama de lamaie

250 g lapte de soia

200 g ulei de floarea soarelui sau alt ulei neutru la gust

200 g zahar tos

Pentru crema:

1 conserva 400 ml lapte de cocos gras (Blue Dragon, sau cel de la Lidl, sau SanoVita)

600 ml lapte de soia Alpro

2 budinci de ciocolata

1 lingurita esenta vanilie

1 lingurita esenta de rom

170 g zahar tos

250 g mascarpone vegan + 3 linguri zahar pudra

100 g nuca prajita si macinata

200 g visine din compot

Preparare:

Se incepe cu foile.

Se amesteca laptele vegetal cu uleiul, zaharul, praful de copt si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie. Amesteca bine cu un tel de mana. Se incorporeaza apoi, treptat, faina amestecata cu praful de sare si cacaua. Va rezulta un aluat compact, neelastic, care se infoliaza si se da pentru 30 de minute la frigider.

In acest timp se incinge cuptorul la 200 grade Celsius.

Se scoate aluatul din frigider, se imparte in 4 parti egale, se intind 4 foi de marimea de 30 x 40 cm, apoi se coace fiecare foaie individual in interiorul tavii sau pe fundul acesteia. 8 minute la 200 grade Celsius. In cuptorul meu electric au fost 15 minute la 220 grade Celsius, dar v-am zis ca e mai tampitel, nu ma pot baza pe el ca arata bine temperaturile.

Ajuta-te de hartie de copt cerata. Se lasa la racit complet cele 4 foi.

Pentru crema se amesteca cele 2 tipuri de lapte vegetal, pastrand totusi putin din laptele de soia pentru dizolvarea prafului de budinca. Se incorporeaza zaharul tos, esenta de vanilie si budinca dizolvata si se pune totul pe foc, intr-o oala cu fund gros, care nu lipeste, sau pe baie de aburi. In scurt timp va rezulta o budinca consistenta ce se ia de pe foc imediat, se amesteca cu esenta de rom, apoi se transfera intr-un alt bol si se acopera cu foile alimentara pentru a nu prinde pojghita. Se lasa la racit.

Cand crema este rece, poate fi usor calduta, se incorporeaza crema de mascapone spumata cu zaharul pudra.

Crema se cantareste, se imparte in 4 parti egale, apoi se umplu foile.

Pe un platou se pune prima foaie, crema, visine, foaie, crema, visine, foaie, crema, visine, foaie, crema, iar deasupra se presara nuca prajita si macinata.

Prajitura se lasa la temperatura bucatariei pentru 2-3 ore, iar apoi se da peste noapte la frigider.

A doua zi se portioneaza dupa imaginatie.

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s