Colarezi cu lapte, de post

Un rasfat al copilariei. Cum i se spunea la voi in zona acestui preparat?

Ingrediente:

1 l lapte vegetal

1 praf de sare

2-3 linguri zahar de stevie

4 maini bune de faina alba, un praf de sare si aproximativ 150 ml apa rece

Preparare:

Se amesteca laptele vegetal cu sarea si zaharul de stevie si se pune la fiert.

Intre timp se pune faina intr-un vas, se presara un praf de sare si apa rece. Nu am cantarit nici faina, nici apa. Pentru faina m-am folosit de mana. Am luat 4 causuri pline de faina, am amestecat-o cu un praf de sare si am turnat apa rece pana cand am obtinut firimituri de aluat si am lasat un pic acest aluat la odihna, la aer.

Dupa ce laptele da in clocot, se trec prin sita aceste firimituri, apoi se fierb. Vreo 7 minute.

Se lasa 15 minute in repaus laptele cu frecatei, timp in care compozitia se ingroasa, apoi se poate servi.

Bunica, moldoveanca, le zicea lapte cu frecatei sau lapte cu bulughite. In aluat punea si oua.

In Banat se numeste preparatul colarezi cu lapte sau scrob cu lapte. Sau… colaret cu lapce, firizei, tarhane. Sau, daca era post, colaretii se fiebeau in apa cu zahar si se numeau mursa sau in ceai de zahar ars.

Sau, cand e post, se pot fierbe colaretii in apa cu sare si se servesc cu un rantas. Aceasta mancare se numeste ampren sau tarana prajita. Se pot servi si cu ceapa calita si boia.

Pofta buna!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s