Prajitura cu ciocolata, martipan si zmeura, de post

La multi ani celor care poarta numele Sfantului Nicolae!

Ingrediente:

Pentru blat (tava de 25×40 cm):

365 g faina alba tip 000

400 ml apa plata

220 g zahar tos

100 ml ulei de floarea soarelui

30 g amidon

10 g praf de copt

5 g bicarbonat de sodiu

un praf de sare

25 ml otet de mere sau zeama de lamaie

15 ml esenta vanilie

Pentru mousse-ul de ciocolata:

500 ml lapte de soia

8 linguri zahar tos

2 budinci ciocolata

200 g ciocolata amara vegana

250 ml frisca lichida vegana

Pentru Mousseul de zmeura

300 ml lapte de soia

180 g zahar tos

55 g amidon

250-300 g piure zmeura (am folosit 500 g zmeura congelata)

250 ml frisca lichida, vegana

Pentru sirop:

300 ml apa

150 g zahar tos

1 lingurita esenta rom

Plus:

400 g masa de martipan (se gasesc pachetele de 200 g la Lidl)

100 g ciocolata amara, vegana

2-3 linguri ulei de floarea soarelui

bombonele de zahar, vegane

Preparare:

Pentru blat:

Se amesteca intr-un bol faina cernuta, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, praful de sare, zaharul tos si amidonul. Se amesteca bine cu un tel.

In alt bol se amesteca ingredientele lichide: apa, uleiul, vanillia si otetul de mere.

Urmatorul pas: se amesteca ingredientele uscate cu cele lichide. Va rezulta o smantana curgatoare.

Se tapeteaza o tava de 25 x 40 cm cu hartie de copt, se rastoarna aluatul, se niveleaza si se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 30 de minute.

Se lasa peste noapte la racorit si asezat. A doua zi se taie blatul in 2 (pe grosime), apoi in 3 (cei 40 cm se impart in fasii de aproximativ 13 cm). Practic eu am construit astfel 2 tortulete.

Pentru mousse-ul de zmeura:

Se incepe mai intai cu zmeura congelata care se pune intr-o oala la fiert, nu pentru mult timp, doar cat sa se desfaca zmeura si sa se lege un pic compozitia. Se trece apoi prin sita ca sa se elimine semintele, apoi se lasa la racorit. Din 500 g zmeura congelata mie mi-a iesit 250 g sos de zmeura.

Se desface amidonul in laptele de soia, apoi se amesteca cu zaharul, sosul de zmeura si se pune totul la fiert, timp de 10 minute pana cand se obtine o budinca groasa. Se lasa peste noapte la racorit, iar a doua zi se amesteca cu frisca batuta bine.

Pentru mousse-ul de ciocolata:

Se desface budinca in jumatate din cantitatea de lapte, apoi se amesteca cu zaharul. Restul de lapte se pune la fiert. Cand incepe fierberea, se rastoarna budinca desfacuta si se amesteca bine pana cand se leaga budinca. La final se incorporeaza ciocolata topita si se amesteca bine. Se lasa peste noapte la racit, iar a doua zi se amesteca cu frisca batuta bine.

Pentru sirop:

Se pune apa la fiert impreuna cu zaharul. Se lasa 5 minute pana se leaga putin. Se adauga esenta de rom si se lasa la racorit. In momentul insiroparii, siropul trebuie sa fie usor caldut.

Asamblare:

Se iau 2 platouri. Se pune primul blat, se insiropeaza usor, apoi se intinde martipanul peste blat. Deasupra se pune mousse-ul de ciocolata, blatul 2 insiropat, mousse-ul de zmeura, blatul 3 insiropat si mousse-ul de ciocolata.

Se da la frigider peste noapte.

A doua zi se decoreaza cu un grilaj de ciocolata vegana topita cu putin ulei, grilaj obtinut cu ajutorul lingurii.

Se orneaza cu bombonele de zahar.

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s