Sauerkirschenpita sau prajitura cu visine

Cand nu facea Apfelpita, bunica ne trantea cate o tava cu prajitura din asta cu visine. De regula, o facea iarna cu visine din borcan, puse fara samburi, special pentru prajituri.

Ingrediente:

Pentru aluat:

500 g făină

100 g untură

100 g unt 80% grăsime

100 g smântână grasă

100 g zahăr pudră vanilat

2 ouă întregi

2 gălbenuşuri

un praf de sare

coaja de la 1 lămâie

Pentru umplutură:

1 kg de visine proaspete

3 linguri gris

3 linguri zahar tos

Preparare:

Se amestecă făina cu zahărul pudră şi praful de sare. La mijloc se face o gropiţă şi se adaugă coaja de lamaie, untura, untul rece, tăiat cubuleţe, şi smântâna. Cu mâna, se încorporează grăsimile rezultand firimituri de aluat. Se adaugă şi ouăle şi se omogenizează un aluat compact, uşor lipicios, dar fără să fie elastic. Tocmai de aceea, aluatul nu se frământă, doar se încorporează toate ingredientele, se înveleşte aluatul în foile transparentă şi se dă la frigider pentru 2-3 ore.

Între timp se spala visinele bine, se scot samburii si se lasa la scurs intr-o sita.

Cuptorul se încinge la 200 grade Celsius. Tava de la cuptor (25 x 40 cm) se tapetează cu hârtie de copt.

Se scoate aluatul din frigider şi se împarte în 2 părţi egale. Cu prima foaie se tapetează fundul tăvii. Se împunge cu furculiţa, din loc in loc. Se presară deasupra 3 linguri de griş, se pun toate visinele scurse bine, apoi se presara cu zahar, iar la final se acoperă cu foaia a doua. Se împunge cu furculiţa şi aceasta foaie, din loc în loc.

Se dă tava la cuptor pentru 30 de minute la 200 grade Celsius, apoi se ridică temperatura la 220 grade Celsius şi se mai lasă încă 30 de minute sau pana cand prajitura a prins o culoare maronie, frumoasa.

Se scoate tava din cuptor, se pudrează plăcinta cu zahar pudra şi se lasă la răcit complet, apoi se porţionează.

Să vă fie de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s