
Un Tiramisu fără zahăr, deci cu calorii mai puţine, vrea cineva? Şi cu indice glicemic mic 😀 E cu ştevie, de aia. Şi pişcoturi bune, din făină integrală, de la Ambrozia.
Ingrediente:
1 cutie piscoturi de la Ambrozia – 900 g, fara zahar, din faina integrala
3 oua de casa
500 g mascarpone
un praf de sare
6 linguri zahar de stevie
4 linguri Amaretto
1 fiola esenta de vanilie
300 ml cafea tare
2-3 linguri cacao pentru pudrat
Preparare:
Separa galbenusurile de albusuri.
Spumeaza galbenusurile cu 3 linguri de zahar de stevie pana cand devin albicioase. In cazul steviei, galbenusurile nu isi vor tripla volumul, dar totusi se vor spuma frumos. Trebuie insistat ceva mai mult timp.
Spumeaza albusurile cu un praf de sare, apoi continua spumarea adaugand 3 linguri de zahar de stevie. Mixeaza in continuare pana cand zaharul s-a dizolvat complet.
Se spumeaza bine mascarpone cu mixerul, apoi se amesteca cu galbenusurile si 1 lingura de Amaretto. La final se incorporeaza cu o spatula albusurile.
Cafeaua trebuie sa fie rece. Eu am amestecat-o cu 3 linguri de Amaretto si 1 fiola esenta de vanilie. Nu se adauga zahar in cafea, deoarece piscoturile au o dulceata naturala ce nu mai face necesar acest ingredient.
Am luat un inel de tort de dimensiunea 26 cm diametru, l-am pus peste un platou din carton si am construit primul strat de piscoturi inmuiate 10-15 secunde in cafeaua rece. Am lasat la inmuiat piscoturile mai mult decat la cele clasice (5 secunde), deoarece, fiind din faina integrala, absorb mai greu cafeaua. Peste primul strat am pus crema, apoi iar strat de piscoturi, crema, piscoturi, crema.
Se pudreaza imediat cu cacao si se lasa peste noapte la frigider.
A doua zi se mai pudreaza cu putina cacao proaspata, se indeparteaza inelul si se portioneaza.
Se serveste in aceeasi zi.
Sau se pot pastra felii la frigider, in caserole.
Pofta buna!


Arata bine si e interesant pt mine! Intrebare: nu se simte stevia? In ceai/cafea eu o simt…
Dacă eşti începător în ale şteviei, se simte. Cu timpul intervine obişnuinţa şi nu vei mai simţi. Asta îmi aminteşte de vremurile când foloseam vegeta în mâncăruri. Acum vreo 10 ani am renunţat, însă la început mi-a fost greu, parcă nu avea gust mâncarea. Dar nu am abandonat ideea şi acum, cel mai adesea, doar sare şi piper folosesc.
Cred ca am ramas „incepator” pentru ca am renuntat destul de repede sa o folosesc. La majoritatea inlocuitorilor sunt alergic asa ca cu tot diabetul tot zaharul…e baza!😭
Sincer zic să perseveraţi, vă veţi obişnui. Eu acum încerc să adaptez diverse reţete dulci la ştevie. Ce să fac, dulcele este viciul meu 🙂 Şi, dacă mă gândesc la cele multe kg în plus şi la o rezistenţă la insulină, prind curaj. Zic că voi reuşi. Veţi reuşi!
Deocamdata tratamentul functioneaza bine ( astept ultimile analize) si am slabit cu el mult. Cand nu o sa mai fie efectiv nu o sa am de ales!
Ţin pumnii! 🙂 Tot aşa înainte!
Multumesc!
Bun, bun! Eu am renuntat sa mai pun oua crude în crema, creează balonare și atunci amestec mascarpone cu frișcă și este mai bine. Ouăle crude consumate sunt periculoase.
Se poate chiar si fara oua, exista si retete vegane de tiramisu, am mancat la cineva, bunnn 🙂