Tiramisu fără zahăr

Un Tiramisu fără zahăr, deci cu calorii mai puţine, vrea cineva? Şi cu indice glicemic mic 😀 E cu ştevie, de aia. Şi pişcoturi bune, din făină integrală, de la Ambrozia.

Ingrediente:

1 cutie piscoturi de la Ambrozia – 900 g, fara zahar, din faina integrala

3 oua de casa

500 g mascarpone

un praf de sare

6 linguri zahar de stevie

4 linguri Amaretto

1 fiola esenta de vanilie

300 ml cafea tare

2-3 linguri cacao pentru pudrat

Preparare:

Separa galbenusurile de albusuri.

Spumeaza galbenusurile cu 3 linguri de zahar de stevie pana cand devin albicioase. In cazul steviei, galbenusurile nu isi vor tripla volumul, dar totusi se vor spuma frumos. Trebuie insistat ceva mai mult timp.

Spumeaza albusurile cu un praf de sare, apoi continua spumarea adaugand 3 linguri de zahar de stevie. Mixeaza in continuare pana cand zaharul s-a dizolvat complet.

Se spumeaza bine mascarpone cu mixerul, apoi se amesteca cu galbenusurile si 1 lingura de Amaretto. La final se incorporeaza cu o spatula albusurile.

Cafeaua trebuie sa fie rece. Eu am amestecat-o cu 3 linguri de Amaretto si 1 fiola esenta de vanilie. Nu se adauga zahar in cafea, deoarece piscoturile au o dulceata naturala ce nu mai face necesar acest ingredient.

Am luat un inel de tort de dimensiunea 26 cm diametru, l-am pus peste un platou din carton si am construit primul strat de piscoturi inmuiate 10-15 secunde in cafeaua rece. Am lasat la inmuiat piscoturile mai mult decat la cele clasice (5 secunde), deoarece, fiind din faina integrala, absorb mai greu cafeaua. Peste primul strat am pus crema, apoi iar strat de piscoturi, crema, piscoturi, crema.

Se pudreaza imediat cu cacao si se lasa peste noapte la frigider.

A doua zi se mai pudreaza cu putina cacao proaspata, se indeparteaza inelul si se portioneaza.

Se serveste in aceeasi zi.

Sau se pot pastra felii la frigider, in caserole.

Pofta buna!

9 responses to “Tiramisu fără zahăr

  1. Arata bine si e interesant pt mine! Intrebare: nu se simte stevia? In ceai/cafea eu o simt…

    • Dacă eşti începător în ale şteviei, se simte. Cu timpul intervine obişnuinţa şi nu vei mai simţi. Asta îmi aminteşte de vremurile când foloseam vegeta în mâncăruri. Acum vreo 10 ani am renunţat, însă la început mi-a fost greu, parcă nu avea gust mâncarea. Dar nu am abandonat ideea şi acum, cel mai adesea, doar sare şi piper folosesc.

  2. Bun, bun! Eu am renuntat sa mai pun oua crude în crema, creează balonare și atunci amestec mascarpone cu frișcă și este mai bine. Ouăle crude consumate sunt periculoase.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s