Chifle cu ciocolata

Daca tot ploua, o chifla cu ciocolata, fierbinte, e exact ce ai nevoie! 😀

Inspiratie Baking Happiness

Ingrediente:

Pentru water roux:

40 g faina

200 g apa

Pentru chifle:

600 g faina

tot water roux-ul de mai sus

9 g sare

100 g zahar

7 g drojdie uscata/ 20 g drojdie proaspata

50 g ou

50 ml ulei

200 ml lapte gras

200 g fulgi de ciocolata

Preparare:

Se incepe cu water roux-ul, care trebuie sa se raceasca complet inainte de a fi utilizat pentru chifle.

Intr-un bol, cu ajutorul unui tel micut, se amesteca faina si apa, astfel incat sa nu existe deloc cocoloase. Eventual se strecoara compozitia. Se pune toata aceasta compozitie intr-un vas antiaderent si se lasa la fiert, amestecand constant, pana cand aceasta incepe sa se ingroase si atinge temperatura de 65 grade Celsius.

Eu, cum nu am robot de bucatarie, cern faina intr-un vas suficient de incapator, adaug sarea, zaharul, drojdia uscata, water roux-ul, ouale si laptele si incep framantarea, de mana. Daca simti nevoia, mai adauga putina faina. Se framanta pana cand aluatul nu se mai lipeste de marginea bolului.

In timpul framantatului am adaugat si 100 g fulgi de ciocolata, care in contact cu caldura mainii s-au topit partial si de aici a rezultat nuanta mai inchisa a chiflelor. Uleiul il incalzesc putin, imi ung mainile si il folosesc si pe acesta la framantat pana cand reteaua de gluten e suficient de rezistenta.

La final incorporez si restul de 100 g fulgi de ciocolata. Apoi ii fac niste impachetari, la fel ca in imaginile de pe Baking Happiness, sursa mea de inspiratie, dau forma rotunda aluatului si il las apoi la caldurica pentru 1-2 ore, pana isi dubleaza volumul.

Dupa ce a trecut perioada de dospire, impart aluatul in 10 bucati egale, carora le dau forma rotunda. Pun bucatile in tava tapetata cu hartie de copt, la un pic de distanta unele de altele, si le las din nou la crescut, pentru circa 30 de minute.

Cuptorul se incinge la 180 de grade, static, cu aburi, daca e posibil. Daca nu aveti cuptor cu aburi, se poate folosi un vas cu apa adaugat pe raftul cel mai de jos al cuptorului.

Dupa ce se ung chiflele cu un galbenus batut bine cu putin lapte si sare, dam tava la cuptor.

Dupa primele 10 minute se poate reduce temperatura cuptorului putin, se renunta la aburi, si se da drumul la ventilatie. Am mai copt circa 30-40 de minute.

Chiflele sunt excelente asa fierbinti, sa te arzi la degete 🙂 Dar sunt foarte bune si a doua zi, reci. Sau se pot reincalzi la cuptor.

De retinut, e foarte bine sa-ti cunosti cuptorul, unele ard mai tare, altele sunt mai lenese, ca al meu. Daca in reteta Mihaelei cuptorul era setat la 150 de grade, al meu l-am folosit la 170-180.

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s