Pogăcele cu cartofi şi caşcaval

Sa-ncepem saptamana bine!

Ingrediente:

500 g faina tip 650

250 g cartofi

250 ml lapte

150 g cascaval

150 ml ulei

10 g drojdie uscata/25 g drojdie proaspata

2 lingurite sare de mare neiodata

100 g untura

1-2 linguri seminte de chimen

1/2 lingurita zahar

1 ou

Preparare:

Pentru inceput se amesteca drojdia uscata cu zaharul si laptele caldut. Se lasa 15 minute la loc cald pentru a se activa.

Intre timp se pun cartofii la fiert in coaja. Se curata cat sunt fierbinti, apoi se piseaza bine cu furculita sau cu pisatorul pentru piure. Se lasa putin la racorit.

Intr-un bol se amesteca faina cu sarea, la mijloc se rastoarna maiaua activata, cartofii zdrobiti si uleiul. Omogenizam un aluat compact, usor lipicios. Il framantam pe masa de lucru cateva minute, adaugand inca putina faina pentru ca aluatul cu cartofi are tendinta de a se lipi. Se cresteaza frumos, se pune in bol, se acopera cu un servet curat si se lasa o ora la dospit la loc caldut.

Dupa ce a trecut ora de dospire, se intinde aluatul pe blatul de lucru usor infainat, la grosimea unui deget, se unge pe toata suprafata cu untura topita, se presara jumatate din cantitatea de cascaval ras, apoi se impatureste. Se aduce partea de jos a aluatului inspre mijloc, apoi partea de sus se aduce in jos, peste prima parte. Apoi se ia aluatul din partea dreapta si se aduce inspre stanga, pana la jumatatea blatului, apoi partea dinspre stanga se aduce peste parte anterioara. Practic se fac doar cate 2 operatii, de jos in sus, de sus in jos, de la dreapta la stanga, de la stanga la dreapta. Rezulta un dreptunghi, care se intoarce pe blatul de lucru cu gura in jos. Se lasa pe blat 15 minute la dospit. Se intinde iarasi aluatul de grosimea unui deget, se unge cu untura, se presara cascaval ras si se impatureste. Se mai lasa inca 15 minute la dospit.

Dupa perioada de dospire se intinde aluatul de grosimea a 2 degete, apoi se decupeaza cu un pahar cu gura micuta, bine infainat. Fiecare pogacea se unge cu ou batut si se presara cu seminte de chimen.

Rezulta cam 2 tavi, care se coc pe rand la 220 grade Celsius, cuptorul preincalzit, pentru aproximativ 30 de minute sau pana cand au crescut si s-au facut frumos aurii deasupra.

Pofta buna!

4 responses to “Pogăcele cu cartofi şi caşcaval

  1. Aoleoo ce poftă mi-ai făcut!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s