Musaca

Pofta buna!

De inspiratie tot Laura Laurentiu.

Ingrediente:

Pentru sosul cu carne:

1 kg carne de porc (sau combinatie porc cu carne de vita) tocata, sa nu fie foarte macra pentru a nu iesi sosul prea uscat

3 cepe galbene, marime medie

4-5 linguri ulei de floarea soarelui

2 catei de usturoi

sare de mare, dupa gust

piper negru proaspat macinat, dupa gust

2 frunze de dafin

2 ardei grasi

1 conserva de 400 g rosii cubulete

2 linguri pasta de tomate

1 legatura mare patrunjel verde tocat marunt

1 lingura marar verde tocat marunt

250 ml apa

Pentru sosul bechamel:

50 g unt 80% grasime

1 lingurita ulei de masline

50 g faina alba 000

500 ml lapte gras

un praf de sare

un praf piper alb proaspat macinat

un praf de nucsoara macinata

In plus:

1,2 kg de cartofi cu coaja rosie

3 linguri pesmet

100 g cascaval ras

Preparare:

Se incepe cu fierberea cartofilor. Acestia se spala bine, cu tot cu coaja, apoi se pun la fiert in apa rece cu 1 lingurita de sare si se lasa pe foc pana cand sunt patrunsi bine, dar inca sunt fermi. Se lasa la racit complet.

Intre timp se face sosul cu carne. Se pune uleiul la incins, apoi se caleste ceapa tocata marunt, cu un praf de sare, pentru 2 minute, pana cand se patrunde usor si incepe sa sticleasca. Se adauga si usturoiul tocat marunt si se caleste impreuna cu ceapa pentru inca 1 minut, apoi se adauga si ardeii tocati cubulete si se mai lasa la calit pentru 3 minute, la foc potrivit.

Acum se adauga carnea tocata, 1 lingurita de sare, un pic de piper macinat si frunzele de dafin si se lasa la calit. Se amesteca mereu cu o lingura de lemn.

Dupa ce carnea este facuta bine si zeama a scazut de tot, se adauga conserva de rosii, pasta de tomate si apa. Se mai pune sare si piper, dupa gust, si se lasa totul la foc mic pana cand se leaga o compozitie scazuta. La final se adauga verdeata tocata marunt. Se lasa la racit.

Se trece acum la sosul bechamel pentru care voi folosi o oala antiaderenta de la Fiskars. In acest mod nu mai folosesc tehnica de bain-marie, ci pot pregati sosul direct pe aragaz fara teama de a se arde. Tai untul cubulete si impreuna cu uleiul de masline il pun in oala, pe foc. Amestec mereu pentru omogenizare. Cand untul s-a topit, adaug faina si amestec bine-bine cu un tel de silicon. Las cam 1 minut toata compozitia la calit pe foc mic, apoi sting totul cu lapte fierbinte adaugat putin cate putin si amestecand mereu. Compozitia incepe sa se ingroase si o mai fierb 2-3 minute, apoi o sarez, piperez si adaug si putina nucsoara. O dau deoparte.

Se ia o tava ceramica dreptunghiulara, mai mare, se unge cu ulei, apoi se tapeteaza cu pesmet. Fundul tavii se tapeteaza cu rondele de cartofi curatati de coaja si raciti complet. Peste cartofi se toarna 1/2 din sosul cu carne, apoi se construieste inca un rand de cartofi, apoi iarasi 1/2 din sosul de carne si, la final, se construieste al treilea strat de rondele de cartofi. Deasupra se toarna sosul bechamel.

Tava se da in cuptorul preincalzit la 220 grade Celsius pentru 30 de minute. Se scoate, se presara deasupra cascavalul si se mai lasa inca 10 de minute pentru gratinare.

Se scoate tava din cuptor, se lasa 30 de minute sa se aseze, apoi se serveste.

Este foarte buna calda sau rece. Poate fi si reincalzita in cuptor, a doua zi.

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s