
O prajitura pe care mi-o aduc aminte din copilarie si pe care o iubeam tare.
Ingrediente:
Pentru aluat:
220 g faina alba
110 g unt gras 80% grasime
5 galbenusuri
1 lingura cu varf zahar tos
1 praf de sare
4 g drojdie uscata
120 ml lapte
1 plic zahar vanilat
coaja de la o lamaie mica
Plus:
1 borcan mic gem de caise
5 albusuri
un praf de sare
200 g zahar tos
1 lingura zeama de lamaie
1 lingura zahar pudra
Preparare:
Se amesteca drojdia cu zaharul tos si laptele caldut si se lasa 5 minute in repaus.
Intr-un alt bol se cerne faina, se amesteca cu sarea, coaja de lamaie si zaharul vanilat, apoi se incorporeaza untul la temperatura camerei pana cand se obtin firimituri de aluat. Se adauga galbenusurile si laptele amestecat cu drojdia si se omogenizeaza totul foarte bine. Va rezulta o compozitie ca o smantana grasa.
Se tapeteaza cu hartie de copt o tava de 20×30 cm, apoi se toarna aluatul moale in tava si se niveleaza cu rabdare cu ajutorul unei spatule si a unei linguri.
Acopera tava cu un servet curat de bucatarie si lasa totul in repaus pentru 45 de minute. Dupa aceasta perioada, se da tava in cuptorul preincalzit la 170 de grade Celsius pentru 20 de minute sau pana cand deasupra se rumeneste frumos.
Se scoate blatul din cuptor, se unge in strat subtire cu gem de caise, iar deasupra se intinde bezeaua in strat uniform.
Intre timp se scade temperatura cuptorului la 120 de grade Celsius.
Pentru bezea se spumeaza bine cele 5 albusuri cu un praf de sare, apoi se incorporeaza zaharul tos si se bate pana cand se obtine o bezea lucioasa. La final se adauga si o lingura zeama de lamaie. Eu imi aduc aminte aceasta bezea fara prea mult zahar, deci poti folosi o cantitate mai mica de indulcitor.
Dupa ce ai nivelat bezeaua peste gemul de caise, se pudreaza cu lingura de zahar pudra si se da tava la cuptor pentru o ora.
Se lasa prajitura la racit si apoi se consuma in aceeasi zi sau, cel tarziu, a doua zi, deoarece bezeaua se inmoaie foarte repede.
Pofta buna!

