Ieri a fost ziua ei, a Dacianei, a implinit 15 ani. Abia astazi am apucat sa postez si pozele cu tortul si sarbatorita. Mai greu cu pozele in adolescenta, dar am reusit chiar in 2 zile consecutiv sa o pozez, ceea ce e lucru mare.
Ingrediente:
Pentru blat:
250 gr unt 80% grasime, moale, la temperatura camerei
1/2 cana de ulei de floarea soarelui
1 1/2 cana zahar tos
6 oua de casa
3 1/2 cani faina alba tip 000
1 plic praf de copt
1/2 lingurita sare
1 cana de lapte batut la temperatura camerei
3 plicuri zahar vanilat
coaja de la 2 lamai
Pentru crema:
500 g mascarpone
500 ml frisca lichida Dorna
200 g zahar pudra vanilat
coaja si sucul de la 2 limete
500 g capsuni proaspete
Pentru decor:
250 g deco melts in nuanta azurie
125 ml frisca lichida + 1 lingura zahar pudra
15 bomboane Raffaello cu zmeura
Preparare:
Pentru blat:
Se bate la viteza mica untul cu uleiul, se adauga zaharul vanilat, coaja de lamaie si zaharul tos in 3 transe si se spumeaza in continuare. Se incorporeaza ouale, pe rand.
Se amesteca faina cu sarea si praful de copt si se cern o data.
Alternativ, in crema de unt si oua, se adauga faina si laptele batut, la final incorporandu-se ultima transa de faina.
Se ia o tava cu diametrul de 28 cm si se tapeteaza fundul cu hartie de copt. Apoi se unge toata tava cu putin ulei. Se rastoarna crema in tava, se niveleaza si se da in cuptorul preincalzit la 200 grade Celsius pentru 45 de minute.
De regula, se face blatul seara si abia a doua zi se taie in 3 si se umple tortul.
Pentru crema:
Se spumeaza mascarpone cu 100 g zahar pudra vanilat. Se spumeaza frisca lichida cu 100 g zahar vanilat. Se amesteca cele 2 compozitii, apoi se adauga coaja si zeama de limeta si se amesteca bine.
Capsunele se spala bine, se usuca, se indeparteaza coditele si se taie in 2.
Asamblare:
Se tapeteaza tava in care ai copt blatul cu foile alimentara. Pe fundul tavii se pune primul blat, 1/2 din cantitatea de capsuni si 1/2 din cantitatea de crema, blatul 2, capsuni, crema, blatul 3. Se da la frigider peste noapte.
A doua zi se rastoarna tortul pe un platou si se imbraca in frisca lichida batuta spuma cu lingura de zahar pudra. Nu trebuie multa frisca, doar cat sa obtii un naked cake. Se toarna glazura de ciocolata azurie si se decoreaza cu putina frisca si Raffaello de zmeura.
Pofta buna!