Pasca moldoveneasca

20200419_124603

Hristos a Inviat!

 

Ingrediente:

 

Pentru aluat:

 

2 kg faina alba 000 – eu am folosit Baneasa

25 g drojdie proaspata

900 ml lapte gras

300 ml ulei de floarea soarelui presat la rece

4 linguri pline iaurt gras

2 oua intregi

3 lingurite rase de sare de mare de la Sano Vita

4 linguri zahar tos

 

Pentru umplutura:

 

1 kg branza dulce de vaci

5 oua

4 linguri amidon alimentar de la Sano Vita

zahar tos, dupa gust – 10/15 linguri

1 fiola esenta de vanilie

1 fiola esenta de rom

150 g stafide aurii

coaja de la 1 lamaie

coaja de la 1 portocala

 

Pentru uns inainte de a baga pasca la cuptor:

 

5 oua

1 lingura ulei de floarea soarelui presat la rece

un praf de zahar tos

 

Pentru uns dupa ce scoti pasca de la cuptor:

 

sirop rece (apa + zahar lasate la fiert pana cand se leaga un sirop)

 

Preparare:

 

Mai intai se alege un vas suficient de mare pentru cele 2 kg de faina, in caz contrar iti va fi greu la framantat.

Se cerne faina o data, se face o gaura la mijloc si se sparg cele 2 oua, se adauga cele 4 linguri pline varf cu iaurt gras si 2 linguri de zahar tos. Se amesteca cu o furculita, apoi se incorporeaza si drojdia desfacuta in 100 ml lapte caldut. Se omogenizeaza usor ingredientele lichide, luand de pe margini si putina faina. Aceasta este plamadeala sau maiaua. Se lasa vasul pentru 30 de minute intr-un loc cald pentru ca drojdia sa se activeze.

Dupa ce au trecut cele 30 de minute, se incorporeaza restul de 800 ml lapte caldut si sarea. Vei obtine un aluat tare. De aici incepe frumusetea framantatului 🙂 Se incalzesc cei 300 de ml de ulei de floarea soarelui si se framanta cel putin 30 de minute, incorporand ulei putin cate putin, doar atat cat iei pe maini. Tot in timpul framantatului am adaugat si cele 2 linguri de zahar tos ramase, te ajuta sa framanti mai bine.

Eu am framantat aluatul pe masa de lucru, mi-a fost mai usor decat in vas. Se framanta pana cand aluatul, daca il impungi usor cu degetul, nu ramane forma degetului acolo, ci aluatul isi revine la forma normala, neteda.

Se cresteaza aluatul in forma de cruce, se acopera cu servet curat si se lasa 2 ore la dospit.

Intre timp se amesteca branza cu ouale, zaharul tos, dupa gust, esenta de vanilie, esenta de rom, coaja de portocala si de lamaie si stafidele inmuiate pentru 30 de minute in apa calda. Se aduga intre 2 si 4 linguri de amidon alimentar, in functie de cat de apoasa este branza.

Dupa ce a trecut perioada de dospire, aluatul se imparte in 4 parti egale. Am obtinut 4 pasti mari, pe care le-am copt in tavi cu diametrul de 28 cm. Am tapetat fundul tavii cu hartie de copt, apoi am uns toata tava cu putin ulei.

Cuptorul l-am incins la 180 de grade, iar fiecare pasca a stat la copt 50-60 de minute.

Se ia fiecare bucata de aluat, care la randul ei se imparte in 3 parti egale. Dintr-o parte se intinde aluat in fora rotunda, exact atat cat sa poti tapeta cu acest aluat forma de copt. Celelalte 2 bucati se ruleaza in snurulete egale ca dimensiuni, care se impletesc, iar cu aceasta coronita se tapeteaza marginea formei de copt, adica snuruletul se pune roata-roata in jurul aluatului rotund cu care ai tapetat fundul tavii.

In mijloc se toarna 1/4 din branza. Se unge pasca, adica aluatul, cu ouale batute cu putin zahar si ulei, iar cu lingura se toarna din ouale batute si peste crema de branza. Se lasa in repaus timp in care se trece la pasca 2, pasca 3 si pasca 4. Din cand in cand se mai unge din nou aluatul pastii cu ou batut si se mai pune putin ou si peste crema de branza pentru ca la copt sa prinda o crusta. Cu cat branza e mai uscata, cu atat va trage mai mult ou batut.

Daca ai cuptor mare, se dau la copt toate cele 4 pasti, acestea nu trebuie sa stea in forma sa dospeasca ca si cozonacul. Cum le-ai terminat, cum le dai la copt.

Eu am copt pastile una cate una. Pregateam o pasca, o coceam imediat. Am scos prima pasca din cuptor, apoi am facut-o pe a doua, am copt-o si tot asa.

Imediat cum le scoti din cuptor, le ungi cu sirop rece, pui un servet peste ele, iar dupa 5 minute la scoti din forma.

Nota: Toti cei care vor achizitiona produse din magazinul online sanovita.ro si vor introduce codul promotional ”artasisavoare” vor beneficia de 15% reducere!

 

Pofta buna!

 

20200419_122139

20200419_111437

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s