Maia salbatica

20200405_142631

 

Daca drojdie nu e, maia salbatica sa fie 😀

 

M-am incumetat saptamana trecuta sa-mi fac propria maia salbatica. Si am reusit 🙂 Asa ca voi impartasi cu voi exact pasii pe care i-am urmat. Mai bine chiar, voi reda mai jos exact sfaturile Ioanei de Verde, pe care o gasiti pe Facebook, si care m-a initiat pe acest frumos drum.

 

”Pentru ca ma tot intreaba lumea in ultima vreme cum se porneste o MAIA pt paine, am zis sa scriu aici din experienta mea:
– Se amesteca intr-un borcan curat faina+apa in parti egale. Nu e nevoie sa fie cantitati mari (aprox 30 g din fiecare sunt suficiente). Daca nu aveti cantar, amestecati faina cu apa pana cand obtineti o pasta ceva mai groasa.
– Se lasa 24 de h la t camerei. Daca nu e f cald in casa, se poate pune borcanul langa/pe calorifer. Borcanul va fi acoperit cu un capac (dar nu infiletat strans) sau farfurie.
– In timpul asta e bine sa se mai amestece din cand in cand, ca sa patrunda aer.
– dupa cele 24 h se arunca 1/2 din compozitie si se hraneste. Adica se adauga iar parti egale de faina si apa.
– De aici inainte se repeta procedura cu aruncat 1/2 si hranire la fiecare 12 h
– Cam in 3 zile ar tb sa apara primele semne de fermentare (bule de gaz)
Maiaua este matura si gata de folosit cand isi dubleaza volumul de la o hranire la alta. (Faceti un semn pe borcan cu markerul si vedeti fata de acest reper pana unde a crescut). Cam 5-7 zile, estimativ.
E important ca apa sa nu aiba clor. Daca in reteaua publica se folosesc compusi de clor pt dezinfectare, apa tb lasata cateva ore intr-un vas inainte de hranire.
E ideala faina integrala, dar merge si cu faina alba. Sau faina alba in care puneti cateva fire de tarate. Daca aveti ceva fructe prin casa, puneti-le in apropierea borcanului. Drojdiile salbatice pe care incercam sa le cultivam in maia se gasesc in nr mare pe fructe.
Dupa ce maiaua e matura se poate pastra in frigider cateva saptamani, fara a fi hranita.
O sa descoperiti ca painea cu maia este mult, mult mai gustoasa decat painea cu drojdie.
Cam asa.
Si avantajul la pâinea cu maia e ca sunt foarte relaxate limitele de dospire. Nu-i știință de laborator, nu va cramponati de grame si ore exacte. Maiaua e buna si blanda si intelegatoare )
Spor la framantat! Si bucurie!”

Sa va fie de bine!

 

20200405_142702

20200405_142717

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s