Mucenici cu visine

20200328_145246

Sau sfintisori ca-n Basarabia. Cum pe 9 martie nu am apucat sa-i prepar, revin acum cu reteta si poze proaspete. Mucenici deja nu mai am, s-au mancat 🙂

Multumesc, Cuhnia casei pentru inspiratie si delicioasa reteta!

 

Ingrediente:

 

Pentru aluat:

 

650 g faina alba

25 g drojdie proaspata

3/4 cana zahar tos (cana de 300 ml)

1 cana apa calduta

1/4 cana ulei de floarea soarelui

1 lingurita sare de mare neiodata de la Sano Vita

 

Pentru sirop:

 

coaja si sucul de la 1 lamaie

1 cana de apa

1 cana de zahar

1 lingura esenta de rom

 

Plus:

 

o mana de nuca

1 borcan de 800 ml cu visine fara samburi (puse special pentru prajituri)

 

Preparare:

 

Intr-un bol micut se dizolva drojdia cu 1 lingura de zahar si una de faina si un pic de apa calduta. Se lasa 15 minute in repaus sa se activeze maiaua, la loc caldut si ferit de curenti.

Se cerne faina intr-un vas incapator. Se amesteca cu sarea si se face o gropita la mijloc, unde se toarna maiaua si zaharul dizolvat in apa calduta. Incepi sa framanti, adaugand treptat si uleiul.

Se procedeaza ca la cozonac, se famanta bine si pe indelete pana cand se obtine un aluat usor lipicios. Uleiul se incorporeaza pe rand, framantand bine dupa fiecare tura de ulei. Daca mai simti nevoia, mai poti presara putina faina la framantat, dar nu foarte multa, doar atat cat sa nu fie prea lipicios aluatul.

Se lasa vasul la loc caldut, acoperit cu un servet curat, pentru 2 ore.

Intre timp faci siropul, amesteci apa, zaharul, coaja si zeama de lamaie si esenta de rom. Lasi la fiert pana cand se leaga un sirop. Il strecori. Se foloseste caldut in momentul in care se insiropeaza mucenicii.

Dupa ce aluatul a crescut, il rastorni pe masa de lucru si-l imparti in 10 bucati egale.

Se ia fiecare bucata si se intinde un snurulet potrivit ca lungime (cam de 20 cm), apoi cu merdeneaua se aplatizeaza putin, se pune un sir de visine bine scurse, se ruleaza aluatul prinzandu-l foarte bine pe laterale ca sa nu iasa visinele. Apoi din snuruleturile umplute cu visine se da forma de 8-uri.

Se pun mucenicii intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se lasa 15-30 de minute la dospit in tava, apoi se coc 45 de minute la 180 de grade Celsius. Imediat dupa ce se scot din cuptor se ung cu sirop caldut, apoi se presara cu nuca macinata.

Se servesc imediat (sunt cei mai buni atunci cand te frigi la buze :)) ), dar si reci sunt nemaipomeniti.

Nota: Toti cei care vor achizitiona produse din magazinul online sanovita.ro si vor introduce codul promotional ”artasisavoare” vor beneficia de 15% reducere!

 

Pofta buna!

 

20200328_143940

20200328_144029

20200328_144035

20200328_144121

20200328_144507

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s