Nucă caramelizată – Bomboanele de zahăr ars ale bunicii

20191020_160019

 

Nimic nu se compară cu amintirile copilăriei. Totul este mai frumos atunci când ești copil, cerul mai albastru, soarele mai strălucitor, florile mai colorate, străzile, pe care te jucai zi de vară până-n seară, mai largi și mai mari, apa mai dulce și mâncarea mai bună. De fapt, cea mai bună mâncare este cea din copilărie. Niciodată de-a lungul vieții nu vei mai regăsi gustul de atunci.

Să fi fost la grădiniță când am văzut pentru prima oară nucă caramelizată, frumos porționată și pusă la rang de cinste într-o bombonieră de sticlă? Bomboniera trona pe frigider, locul ei dintotdeauna. Însă de cum am pășit în casă, am observat că aceasta nu era goală ca de obicei. Nasul meu fin, antrenat pentru a găsi până și cea mai mică firimitură de dulce, a mirosit imediat că acolo se ascundea o comoară de neprețuit.

Imediat ce am ridicat capacul de sticlă, am rămas plăcut impresionată de ceea ce bunica numea ”bomboanele copilăriei” ei. Am crănțănit vreo două bucățele de zahăr caramelizat între dinți și m-am îndrăgostit pe viață.

Pentru că în copilăria mea bomboane și caramele se găseau din belșug la magazin, Oma făcea rar nucă caramelizată, dar în memoria mea i-am păstrat un loc de cinste. Bomboniera din poză este de la bunica, nu știu dacă e chiar cea din amintirile mele, însă o voi păstra ca pe o moștenire de preț.

 

 

Ingrediente:

 

300 g zahăr tos

150 g nucă

Preparare:

 

Bombonelele bunicii se fac foarte ușor. Ai nevoie de o oală antiaderentă în care răstorni zahărul tos și pe care o pui pe foc, la temperatură medie înspre mică. Sunt persoane care nu amestecă deloc compoziția, doar spre final. Însă eu, de cum văd că zahărul se caramelizează pe margini și începe să devină auriu, iau o spatulă de silicon și-i mai dau o mână de ajutor. Altă dată doar scutur oala de câteva ori și, gata, zahărul este caramelizat.

În zahăr nu se pune apă! Nucile se pot prăji puțin înainte, după preferință.

Când tot zahărul s-a caramelizat și a prins o culoare frumoasă, brună, se adaugă nucile curățate bine, se acoperă frumos cu caramel, se mai învârte compoziția încă câteva secunde apoi se stinge focul.

Pe o tavă metalică tapetată cu hârtie de copt se răstoarnă zahărul caramelizat cu nucă, se nivelează frumos cu spatula pentru a avea aceeași grosime peste tot, apoi se lasă la răcit complet.

După ce zahărul s-a răcit, se porționează bombonelele cu cuțitul sau mâna. Poți opta pentru bomboane neuniforme, mai mici sau mai mari, sau pentru grilaje de caramel cu nucă. Cât încă compoziția este călduță, cu ajutorul unui cuțit uns cu puțin ulei sau unt, delimitezi bombonelele, iar în momentul în care zahărul s-a răcit de tot, le tai la aceeași mărime.

Nu-ți face griji, oala în care ai caramelizat zahărul se curăță foarte ușor. Nu trebuie decât să o umpli cu apă, să o pui pe foc și să aștepti ca zahărul să se dizolve.

 

Să vă fie de bine!

 

20191020_155637

20191020_155944

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s