Turte cu varza murata

20191007_180001

Mi-era o pofta de ceva vreme, asa ca mi-am facut ieri niste turte (coapte in tigaie, nu pe plita) umplute cu varza murata calita. Bune calde. Bune reci. Si mai bune la munca cand ti-e foame.

 

Ingrediente:

 

Pentru aluat:

 

1 kg faina tip 650

25 g drojdie proaspata

1 lingurita zahar

1 lingurita sare (e suficienta sare daca ai o varza foarte sarata si acra)

apa calduta cat cuprinde (aproximativ 500 ml)

 

Pentru umplutura:

 

1/2 varza murata

1 conserva de rosii cubulete

2 cepe

3 catei de usturoi

3 linguri ulei de floarea soarelui

piper negru proaspat macinat, dupa gust

cimbru uscat, dupa gust

 

Preparare:

 

Se incepe cu aluatul. Se cerne faina intr-un vas incapator, se face o gaura la mijloc si se toarna drojdia dizolvata in 100 ml apa calduta si amestecata cu lingurita de zahar. Se lasa in repaus 15-30 de minute pana cand drojdia se activeaza, apoi se incepe framantarea.

Nu uita sa pui in aluat si lingurita de sare si apa calduta, nu toata deodata, ci pe rand, putin cate putin pana cand simti ca nu mai este nevoie de ingrediente lichide si te poti apuca de framantat aluatul pe masa de lucru.

Aluatul se framanta bine pana cand devine omogen, neted, nelipicios. Se formeaza o bila de aluat ce se pune inapoi in vas, se cresteaza deasupra, apoi se acopera cu un servet curat si se lasa o ora la dospit la loc cald.

Atunci cand nu este post, poti folosi jumatate lapte, jumatate apa calduta pentru framantare.

Cat timp aluatul dospeste, poti face umplutura. Ceapa se toaca marunt, la fel si usturoiul. Se incinge un wok incapator, se pune uleiul si se caleste ceapa la foc potrivit pana cand este sticloasa si patrunsa bine. Se adauga si usturoiul tocat si se mai lasa un minut pe foc.

Se pune in wok si varza tocata marunt, conserva de rosii, 1 cana sau 2 de apa si piper si se lasa totul pe foc pana cand varza este facuta. La nevoie mai poti pune apa. Daca ai o varza foarte sarata, o poti lasa o ora in apa rece, la desarat, si abia apoi o calesti. L afinal pui si cimbru uscat si amesteci bine.

Se lasa compozitia la racit.

Dupa ce aluatul a crescut frumos, se mai framanta putin, se imparte in 10 bilute egale ce se ung cu putin ulei si se lasa vreo 30 de minute la dospit pe masa de lucru, cu un servet curat deasupra.

Apoi se ia fiecare biluta de aluat, se intinde cu merdeneaua, se umple cu varza, se strange iarasi in biluta, apoi se aplatizeaza cu mainile unse cu ulei. Inteapa aluatul din loc in loc cu o scobitoare.

Fiecare turta se coace pe ambele parti, intr-o tigaie teflonata, fara ulei. Daca ai soba cu plita, coace-le pe plita.

Se servesc fierbinti sau reci, sunt foarte bune oricum.

Pofta buna!

 

20191007_180119

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s