Cartofi frantuzesti

20190928_093445

Nu aveam parte de astfel de delicatețuri prea des, dar atunci când bunica îi făcea, cartofii franțuzești dispăreau din farfurii într-un timp record. Combinația dintre cartofii fierți în coajă, ouă, cârnați și smântână face ca acest preparat să fie gustos și sățios. Tocmai de aceea bunica pregătea französische Kartoffel doar în perioada rece, în zile de sărbătoare sau când era ea într-o pasă culinară bună.

Cartofii franțuzești sunt un fel principal. Nu îmi mai aduc aminte ce supă ne pregătea Oma pe lângă cartofi, dar cu siguranță era ceva bun, așa cum sunt toate mâncărurile șvăbești.

 

Ingrediente:

 

600 g cartofi roșii

4 ouă fierte tari

200 g cârnați prăjiți (pot fi chiar afumați)

4 linguri de pesmet

2 linguri de unt 80% grăsime

2 ouă întregi, crude

125 g smântână dulce

100 g cașcaval

Sare după gust

Puțin piper negru proaspăt măcinat

Puțin unt pentru ungerea formei

 

Preparare:

 

Se aleg cartofi roșii pentru a se păstra fermi la fierbere. Se spală bine cu tot cu coajă și se pun la fiert în apă rece, cu o lingură de sare, pentru circa 30 de minute. Verifică cartofii să fie fierți, dar încă fermi, lasă-i la răcit complet, apoi îi decojești și îi tai în felii rotunde, potrivite ca grosime.

4 ouă se fierb în apă cu sare, apoi se lasă la răcit complet. Și ouăle trebuie să fie tari. Se curăță de coajă și se taie felii.

Cârnații se prăjesc, se lasă la răcit și apoi se taie rondele.

Cașcavalul se rade pe răzătoarea cu ochiuri mari.

Cele 2 ouă crude se bat cu furculița cu un praf de sare, puțin piper negru proaspăt măcinat. La final se adaugă smântâna și se amestecă bine.

Se ia o tavă potrivită ca mărime (mie-mi plac cele ceramice) și se unge toată forma cu unt. Se tapetează fundul tăvii cu 2 linguri de pesmet, apoi se așază un strat de cartofi felii, din loc în loc se pun rondele de ouă și de cârnați, se presară puțină sare și bucățele de unt, apoi se continuă cu încă un strat de cartofi, ouă, cârnați, sare, unt și se încheie cu un strat de cartofi.

Peste ultimul strat de cartofi se toarnă compoziția de ouă bătute cu smântână, cașcavalul ras și 2 linguri de pesmet.

Cuptorul se preîncălzește la 200 grade Celsius, se introduce tava și se lasă aproximativ 30 de minute până când cașcavalul s-a topit iar pesmetul s-a rumenit frumos.

Französische Kartoffel se servesc calzi sau reci, sunt la fel de buni.

 

 

Pofta buna!

20190928_093422

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s