Galette cu pere, nuci si ghimbir confiat

20190929_153341

Cum vine toamna, nu rata o tarta rustica frantuzeasca cu pere, nuci si ghimbir confiat. Nu vei regreta 🙂

 

Ingrediente:

 

Pentru aluat:

 

1 1/4 cana faina alba tip 000 (cana de 300 ml)

1/4 lingurita sare roz de Himalaya de la Sano Vita

6 linguri unt rece, minim 80% grasime

1 ou mare, batut usor

 

Pentru umplutura:

 

150 g nuci usor prajite

6 linguri zahar brun Muscovado – din acela foarte inchis la culoare, lipicios, cu aroma usoara de caramel

6 linguri de unt 80% grasime

2 linguri ghimbir confiat de la Sano Vita, tocat marunt

1 lingurita coaja de lamaie

3 pere marime mare

1 galbenus + un praf de zahar + 1 lingurita de ulei – pentru uns

2-3 nuci tocate grosier pentru decor

 

Preparare:

 

Pentru aluat se cerne faina impreuna cu sarea intr-un vas incapator. Se adauga untul rece, taiat cubulete, si cu mana se fac firimituri. Se adauga si oul, de preferat de casa, batut usor, si se omogenizeaza un aluat compact, nelipicios, care se infoliaza si se da o ora la frigider.

Intre timp se prajesc usor nucile intr-o tigaie, pe aragaz, se lasa la racit si apoi se macina in robot, dar nu foarte fin.

Intr-o oala antiaderenta se pun pe foc untul, zaharul brun, coaja de lamaie si ghimbirul confiat tocat marunt. Se amesteca cu un tel micut, pe foc mic, pana cand ingredientele se omogenizeaza si se leaga un sos mai gros. In 2-3 minute din momentul fierberii sosul este gata.

Amesteca nucile in sosul de mai sus si lasa toata compozitia la racit.

Dupa ce a trecut ora de asteptare, se scoate aluatul din frigider si se intinde in forma rotunda pe masa de lucru usor infainata. Marginile pot fi cat mai neregulate, acest lucru da un aspect rustic tartei. Aluatul trebuie sa fie intins potrivit de subtire si cat mai uniform.

Se transfera aluatul pe o hartie de copt si apoi in tava. Se unge aluatul cu compozitia de nuca, dar se lasa libere marginile, care vor fi indoite peste umplutura si pere.

Perele se taie felii subtiri (se pastreaza coaja, insa se indeparteaza cotorul si semintele) si se pun peste umplutura, la rotund.

Se ridica marginile tartei peste pere, se ung cu galbenusul batut cu praful de sare si putin ulei, se presara 2-3 nuci tocate grosier peste pere, apoi se da tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 35 de minute.

Se lasa tarta la racorit complet, se portioneaza si se serveste cu pofta.

 

Nota: Ghimbirul confiat de la Sano Vita este fenomenal. Mi-am tocat 2 bucatele de ghimbir pentru tarta, dar am inceput sa tot gust din el, cand eu, cand fie-mea, cand barbatul… Il recomand iubitorilor de ghimbir, acum este vremea lui, in sezonul rece, in fel si fel de preparate.

Cei care doresc sa achizitioneze ghimbirul confiat si/sau alte produse de la Sano Vita, nu trebuie decat sa intre pe http://www.sanovita.ro si sa plaseze o comanda online. Daca introduc codul promotional ”artasisavoare”, vor primi si 15% discount! De fiecare data!

 

Pofta buna!

 

20190929_153128

20190929_153628

20190929_153804

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s