Supa de gaina cu galuste de gris

20190818_135542

Asta era supa de duminica in familia noastra, mostenita de la bunica, svaboaica, care la randul ei a mostenit-o de la bunica ei. Pe vremea cand bunica crestea gaini, supa se facea numai cu carne de casa si avea alta culoare si savoare. Uneori o facea cu taiteti de casa, alta data cu galuste de gris.

 

Ingrediente:

 

Pentru supa:

 

2 kg carne de gaina cu tot cu os

2-3 morcovi, marime potrivita

2 radacini de patrunjel

1 pastarnac

1 telina mica

1 ceapa galbena, mare

1 catel de usturoi

1 ardei gras mic

sare, dupa gust

piper negru proaspat macinat, dupa gust

2 frunze de dafin

1 legatura de patrunjel verde tocat marunt, pentru servirea supei – optional

 

Pentru galustele de gris:

 

2 oua de casa, marime mare – cca 120 g

120 g gris

1 praf de sare

 

Preparare:

 

Desigur, cea mai buna carne este cea de casa. Bine, pe vremuri nici nu se punea problema de alt tip de carne. Deci, fie ea gaina, pui sau cocos, de casa sa fie, oratanii crescute in curtea ta, fara prostii. Este important, de asemenea, sa folosesti carnea cu tot cu oase pentru savoare, culoare si consistenta. Sunt bune aripile, pulpele si labele, gatul si spatele. Daca gaina era mai mica, bunica o punea cu totul la fiert, frumos portionata.

Se ia o oala mare, se umple cu 4-5 l de apa rece, pui o lingurita de sare si carnea si o lasi la foc mediu pana cand vezi ca a atins punctul de fierbere (fara sa dea in clocot), apoi o dai la foc mic.

Vei observa ca la suprafata apei se va forma o spuma. Musai sa o inlaturi. Se repeta aceasta procedura pana cand nu se mai formeaza spuma. Este vorba de murdarie? Nici vorba, doar ca, daca nu o vei inlatura, supa nu va mai fi clara.

Acum poti adauga si legumele. Morcovii, patrunjelul, pastarnacul si telina se curata bine, se spala si se pun intregi in supa. Ceapa se lasa si ea intreaga, ba chiar poti lasa si 1-2 frunze uscate pentru a da o nuanta mai frumoasa supei – secret pe care abia acum l-am aflat de la mama. Pune si ardelul intreg sau taiat in 2 si curatat, catelul de usturoi curatat si frunzele de dafin.

Se pune capacul pe oala si se lasa totul la fiert la foc mic pana cand legumele sunt facute, la fel si carnea.

Se scot legumele din oala, se scoate si carnea, apoi se strecoara supa printr-o sita deasa, chiar de mai multe ori, pana cand esti multumit/a de claritatea ei.

Morcovii taiati rondele si bucati din carnea fiarta se pot servi, dupa preferinta, la pranz impreuna cu supa fierbinte.

Se pune supa strecurata din nou pe foc, se potriveste de sare si se adauga galustele pe rand. Pentru galuste nu trebuie decat sa bati cu furculita cele 2 oua cu un praf de sare. Cand se formeaza putina spuma la suprafata lor adaugi in fir subtire grisul. Il incorporezi tot si lasi aluatul 15 minute in repaus la temperatura camerei. Cu lingura inmuiata in supa se ia din aluat si se da drumul galustelor in supa. Cantitatea de aluat trebuie sa fie mica, prea mult aluat inseamna galuste foarte mari, grisul se umfla mult la fierbere.

Se aduce supa din nou la fierbere, se stinge focul, se pune capacul. In maxim 15 minute galustele sunt gata, iar supa se poate servi.

Bunica nu folosea patrunjel verde, doar piper si otet, uneori, cine poftea. Mama pune mereu patrunjel verde. Imi place si cu, si fara.

 

Pofta buna!

 

20190818_135524

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s