Tort cu matcha, branza si limoncino

20190526_142831

Cand m-am apucat de acest tort, nu am crezut ca va iesi atat de bun. Foarte bun. Racoros si usor. Cu siguranta il voi mai face si cu alte ocazii!

Matcha-n sus, matcha-n jos, am tot auzit de ceaiul verde japonez si de beneficiile lui de multa vreme, cu atat mai mult cu cat imi place foarte mult cultura lor si ii admir in secret 😊 Am gasit fel si fel de retete, unele mai apetisante decat altele.

De fapt si de drept matcha este de origine chinezeasca si a ajuns pe meleagurile Japoniei in timpul dinastiei Tang, despre care se stie ca a fost perioada delegatilor japonezi in China. Desigur, si calugarii budisti au jucat un mare rol in raspandirea pulberii de ceai verde pe insula. Acestia au participat la multe ceremonialuri ale Ceaiului Verde chiar in China asa incat primele seminte de matcha au patruns in Japonia prin anii 794-1185 d. Hr.

Deci, ce este ceaiul verde pana la urma? Este o pudra care se obtine dupa macinarea frunzelor de ceai verde. Imediat dupa culegere frunzele de matcha sunt uscate rapid. De ce? Pentru a evita astfel oxidarea lor. Apoi urmeaza rasnirea fruznelor si obtinerea pulberii de matcha de o culoare minunata ce te imbie la gatit.

Este matcha un ceai verde obisnuit? Nici pe departe, sunt 2 lucruri diferite. Matcha este un preparat mai puternic decat ceaiul verde obisnuit si, deci, este mai sanatos. Faptul ca frunzele in intregime sunt transformate in pudra si apoi consumate are beneficii importante asupra organismului care primeste un boom de antioxidanti si aminoacizi.

Se poate consuma matcha doar sub forma de ceai? Imaginatia nu are limite cand vine vora despre matcha, de la ceai pana la matcha latte, prajituri raw vegane, paine, paste, sucuri si budinci, sufleuri sau panna cotta, matcha este teribil de versatila.

De retinut, cu cat verdele pudrei matcha este mai intens, cu atat aceasta este de calitate superioara.

Beneficiile ceaiului verde Matcha

  1. Are o cantitate mai redusa de teina in comparatie cu ceaiul negru si mai multi antioxidanti decat acesta;
  2. Gustul este proaspat, usor astringent;
  3. Pudra de ceai verde se foloseste si pentru colorarea hainelor sau a esarfelor;
  4. Combate mirosurile casnice comune din frigider;
  5. Este antibacterian si poate fi folosit cu succes pentru tratarea infectiilor pielii;
  6. Este un super supliment nutritiv deoarece contine vitaminele A, B1, B2, C si E. Mai contine mangan, potasiu si flour;
  7. Poate preveni cancerul si bolile cardiovasculare;
  8. Imbunatateste memoria;
  9. Te ajuta sa slabesti;
  10. Scade riscul aparitiei diabetului zaharat de tip II;
  11. E un ajutor in mentinerea pielii tinere si un dusman al acneei;
  12. Trateaza vergeturile si te ajuta sa ai un par sanatos;
  13. Albeste dintii;
  14. Imbunatateste sistemul imunitar, amelioreaza depresia si durerile de cap;
  15. Te ajuta in caz de toxiinfectie alimentara;
  16. Este un ajutor in chimioterapie;
  17. Energizeaza si te mentine sanatos;
  18. Te revigoreaza si te energizeaza;
  19. Este ideala pentru antrenamentele sportive intense, deoarece creste rezistenta la efort;
  20. Previne retentia de apa din tesuturi, deci este diuretica;
  21. Protejeaza ficatul;
  22. Reduce celulita;
  23. Imbunatateste functiile creierului;
  24. Este o sursa importanta de fibre.

Si cum Vegis.ro m-a provocat la gatit, nu am putut decat sa accept!

Vrei cateva detalii despre Matcha de la Niavis ? Aceasta este o pulbere ecologica, ce vine ambalata intr-un pliculet de 60 g. Nu contine decat 100% frunze de Matcha, este un produs nemodificat genetic, nu contine gluten, este vegana si nu contine alergeni.

Este de recomandat sa pastrezi pulberea in ambalajul original, foarte bine inchis, la racoare, in loc intunecat si uscat. De asemenea, de retinut ca acest supliment nu poate inlocui o dieta echilibrata, chiar daca vorbim despre nenumarate beneficii.

Si acum sa trecem la mult asteptata reteta, un preparat pe care de multa vreme doresc sa-l pregatesc.

Ingrediente:

Pentru pandispan:

80 g faina alba 000

40 g amidon alimentar

12 g Matcha de la Niavis

70 g unt

180 g albus de ou

160 g galbenus de ou

160 g zahar tos

Pentru sirop:

100 g apa

50 g zahar tos

6 g Matcha

Pentru crema de branza:

4 galbenusuri

20 g zahar tos

20 g lapte

100 g lapte

1 plic gelatina

250 g mascarpone

200 g crema de branza

200 ml frisca lichida

2 linguri zahar pudra

limoncino dupa gust – 3-5 linguri

Pentru decor:

200 g zmeura proaspata

1 lingura zahar pudra

1 lingura rasa Matcha

Preparare:

Pentru blat:

Sa le luam pe rand si sa incepem cu pandispanul. Se preincalzeste cuptorul la 180-200 grade Celsius si se tapeteaza tava mare de aragaz cu hartie de copt cerata.

Untul la temperatura camerei se topeste si se lasa la racorit complet.

Intr-un bol se amesteca faina cu amidonul si pulberea de matcha. Cerne compozitia de 2 ori.

Vei avea nevoie de 5 oua marime medie. Separa albusurile de galbenusuri. Spumeaza albusurile cu un praf de sare pana obtii o bezea tare, apoi incorporeaza zaharul, in 3 transe, si mixeaza pana va rezulta o bezea lucioasa. Adauga galbenusurile unul cate unul, apoi ingredientele uscate cernute si, la final, untul topit si racorit.

Intinde aceasta compozitie in tava tapetata cu hartie si da-o la copt pentru 10-13 minute. Proba cu scobitoarea este sfanta. In plus, la suprafata vei vedea ca blatul e deja facut, iar pe margini va prinde nuanta maronie.

Lasa la racit complet blatul apoi decupeaza 3 forme rotunde de 15 cm diametru. Pune-le deoparte.

Pentru sirop:

Pune apa si zaharul pe foc si lasa compozitia la fiert pana se dizolva zaharul. Toarna acest sirop peste pudra de matcha si amesteca bine. Trece siropul prin sita pentru a nu exista cocoloase si las-o la racorit.

Pentru crema:

Amesteca pe baie de abur cele 4 galbenusuri cu cele 20 g de zahar si 20 g lapte. Spumeaza pana cand obtii o crema aerata.

Dizolva plicul de gelatina in 100 g lapte rece si las-o in repaus pentru 10 minute, apoi topeste-o pe baie de abur.

Amesteca mascarpone cu branza crema si zaharul pudra (poti pune mai mult de 2 linguri, dupa gustul tau si cat iti place de dulce), baga mixerul si mixeaza bine pana cand obtii o crema spumoasa pe care o amesteci cu frisca lichida batuta bine si limoncino, dupa gust.

Amesteca crema de branza cu crema de galbenusuri, iar la final incorporeaza gelatina lichida, cu grija.

Crema astfel obtinuta se da la frigider pentru 15 minute sau pana cand se mai intareste putin.

Asamblare:

Se ia o tava pe care se fixeaza inelul rotund, detasabil, cu care ai taiat blatul. Pe fundul tavii se pune un blat care se insiropeaza usor cu sirop de matcha, se toarna 1/3 din crema, se pune blatul 2 care se insiropeaza si el, 1/3 din crema, blatul 3 usor insiropat si restul de 1/3 din crema. Se da tava peste noapte la frigider.

A doua zi se indeparteaza inelul si se pudreaza suprafata tortului cu zaharul pudra, apoi cu pudra de matcha. Tortul se transfera pe un platou si se decoreaza cu zmeura proaspata.

Cu siguranta nu va rezista mult timp tortul la frigider, pana seara este savurat in intregime.

Pofta buna!

 

20190525_144724

20190525_151419

20190526_143032

20190526_143806

20190526_144051

20190526_144609

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s