Aprikosen-Mohnkäsekuchen

20190318_180524

Ah, da, o prajitura cu branza si mac, cu un strat generos de mac. Un fel de cheesecake, dar varianta nemteasca. Si cu caise pe deasupra 😀

Ingrediente:

Pentru blat:

300 g faina alba

75 g zahar pudra

150 g unt 80% grasime

1 galbenus de ou (marime mare)

1 lingura esenta vanilie

un praf de sare

3-4 linguri apa rece

Pentru stratul de mac:

300 g mac macinat

250 ml lapte

150 g zahar tos

2 pliculete zahar vanilat

100 g migdale fara coaja, macinate

3 oua intregi, marime mare

Amaretto, dupa gust – eu am pus vreo 4-5 capacele 😀

1 lingura faina

1 lingura amidon

Pentru crema de branza:

500 g branza crema

125 g zahar

125 unt 80% grasime

3 oua marime mare

60 g faina

10 g amidon

1/2 plic praf de copt

coaja de la o lamaie

zeama de la 1/2 lamaie

1 lingura esenta vanilie

un praf de sare

Pentru sosul cu caise:

2 borcane compot de caise

2 linguri zahar

2 linguri amidon alimentar

Preparare:

Se incepe cu blatul. Intr-un bol incapator amesteci faina cu zaharul pudra si praful de sare. Faci o gaura si pui untul rece, taiat cubulete. Cu mana framanti pana obtii firimituri de aluat fraged.

Intr-un bol micut amesteci cu furculita galbenusul, esenta de vanilie si 3 linguri de apa rece-rece.

Toarna ingredientele lichide in mijlocul vasului cu ingrediente uscate si omogenizeaza cu mana un aluat compact, neelastic si nelipicios. La nevoie mai pui 1-2 linguri apa rece, tu vei simti  la mana dupa cum se leaga compozitia. Daca ai robot de bucatarie, ai scapat.

Inveleste aluatul in folie de plastic si da-l la frigider pentru 30 de minute.

Dupa ce au trecut cele 30 de minute, scoti aluatul din frigider, il intinzi in forma rotunda si tapetezi o tava cu diametrul de 26 cm cu acest aluat, ridicand marginile pana sus de tot. Eu tapetez fundul tavii cu hartie de copt, apoi ung tot interiorul cu putin ulei si abia apoi tapetez forma cu aluat.

Inteapa cu furculita aluatul din loc in loc si apoi da toata tava la frigider pana cand te ocupi de retsul cremelor.

Prima oara te ocupi de crema cu mac. Daca nu ai gasit mac gata macinat, trebuie sa-l macini pentru a obtine o crema fina. Se pune laptele la fiert impreuna cu zaharul vanilat. In momentul in care a inceput sa fiarba, tragi oala deoparte si rastorni macul. Amesteca bine cu o spatula de silicon. Adauga zaharul, migdalele macinate si capacelele de Amaretto. Lasa la racorit pentru 15 minute, apoi adauga ouale intregi. Amesteca bine si da compozitia la frigider pentru 30 de minute.

Dupa ce au trecut cele 30 de minute, adauga faina si amidonul, rastoarna compozitia in tava, peste aluat, niveleaza, si mai da totul pentru inca 30 de minute la frigider.

Ocupa-te de crema de branza. Topeste untul si lasa-l la racorit complet.

Separa galbenusurile de albusuri. Bate albusurile spuma cu un praf de sare.

Intr-un alt bol pune galbenusurile, esenta de vanilie si coaja de lamaie si adauga in fir subtire untul racit, dar inca lichid. Foloseste un mixer si spumeaza la viteza mica. Vei vedea ca se ingroasa compozitia ca la maioneza.

Dupa ce ai incorporat tot untul, adaugi zaharul si spumezi in continuare.

Adauga si zeama de lamaie.

Amesteca faina cu amidonul si praful de copt si adauga compozitia peste crema de oua.

Acum e momentul sa pui lingura cu lingura si crema de branza. Eu folosesc crema de la Lidl, se gaseste la galetuse de 1 kg.

La final adaugi albusurile spuma si amesteci cu o spatula de silicon de jos in sus.

Cu grija, lingura cu lingura, pune crema de branza peste stratul de mac.

Da tava la cuptorul preincalzit la 200 grade Celsius si coace prajitura pentru circa 60-75 de minute. Primele 45 de minute temperatura poate fi mai puternica, apoi se reduce la 180 grade sau chiar mai jos.

Eu am copt prajitura 75 de minute, o ora la foc mai puternic, apoi am redus temperatura (am cuptor pe gaz, dupa ureche imi dau seama cam daca e temperatura potrivita 😀 ) si am mai copt 15 minute.

Am lasat prajitura in cuptor, cu focul stins, si cu usa usor deschisa, la racorit 30 de minute. Am scos prajitura din cuptor, am lasat-o la racorit complet la temperatura camerei si am dat-o peste noapte la frigider. A doua zi se portioneaza frumos si se serveste cu caise.

Pentru sosul de caise se iau 2 borcane de compot cu jumatati de caise, fara samburi. Se pun caisele deoparte, iar zeama se rastoarna intr-un vas antiaderent si se pune pe foc impreuna cu zaharul. Pastreaza 1/4 din compozitia de lichid pentru a o amesteca cu cele 2 linguri de amidon.

Cand a inceput sa fiarba sosul, se adauga amidonul dizolvat si caisele. Se lasa sa dea un clocot-doua, timp in care se observa ca se ingroasa si compozitia si apoi se opreste focul.

Se rastoarna totul intr-un borcan mai mare si se lasa la racorit, apoi se da la frigider peste noapte.

Sa va fie de bine!

20190318_180552

20190318_180619

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s