Tarta rasturnata cu rubarba

20180513_162923

O reteta din primavara, dar careia abia acum i-a venit randul la postare 🙂

Ingrediente:

Pentru topping:

6 tije de rubarba
1/3 cana de unt, circa 70 g unt
½ cana zahar brun
¼ lingurita scortisoara
¼ lingurita ghimbir

Pentru blat:

100 g unt 80% grasime la temperatura camerei
¾ cana zahar alb
2 oua marime medie
½ lingurita sare
1 1/3 lingurita praf de copt
1 lingurita esenta vanilie
1 1/3 cana faina alba
½ cana lapte

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Se pregateste o tava de 23 cm, adica se unge cu putin ulei pe toata suprafata. Topeste untul si amesteca-l apoi cu zaharul brun, scortisoara si ghimbirul si tapeteaza fundul tavii cu aceasta compozitie. Deasupra se pun tjele de rubarba.

Tijele de rubarba se spala, se usuca bine si apoi se taie asa incat sa incapa frumos pe fundul tavii, ca si cum ai face un puzzle.

Tine cont, folosesti mereu aceeasi cana pentru masuraturi. Eu am folosit una de 300 ml.
Acum treci la prepararea blatului. Se mixeaza untul moale cu zaharul pana cand devine pufos, adauga apoi ouale si incorporeaza-le bine. Acum poti adauga esenta de vanilie. Amesteca bine. Adauga faina amestecata cu sarea si praful de copt, iar la final laptele. Rezulta o compozitie ca o smantana groasa, nu mixa prea mult insa, doar cat sa se omogenizeze toate ingredientele.

Intinde aluatul deasupra tijelor de rubarba si da tava la copt pentru 30-35 de minute pana la proba cu scobitoarea sau pana cand observi ca aluatul este ferm daca-l atingi cu degetul.

Se lasa 5 minute in repaus, se pune o farfurie deasupra si apoi se rastoarna prajitura. Asteapta cam 30 de secunde pana cand se va fi desprins.

Se poate servi calduta cu inghetata, dar este foarte buna si rece, simpla.

Pofta buna!

20180513_163849

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s