Varzari sau placinte cu varza calita ca in Ardeal

20180513_162944

 

Pofta mare!

Ingrediente pentru aproximativ 12 placinte:

 

Pentru aluatul dospit ai nevoie de:

500 g faina alba de tip 000
250 ml apa calduta
12 g drojdie proaspata + 1 lingurita mica rasa de zahar
30 ml ulei floarea soarelui
½ lingurita sare
1 galbenus + 2 linguri lapte pentru uns placintele

Pentru varza calita ai nevoie de:

700 g varza murata, cantarita dupa ce o toci
100 ml ulei floarea soarelui presat la rece
Piper negru proaspat macinat, dupa gust
Sare de Himalaya, dupa gust

Preparare:

Se incepe cu aluatul dospit. Se freaca drojdia cu zaharul si apoi se amesteca cu apa calduta. Turnam toata aceasta compozitie in vasul in care am pus faina si am facut un gol in mijloc. Se incepe apoi framantarea, iar dupa ce incepe sa aiba consistenta se adauga aluatului si uleiul si sarea si se continua framantarea pana cand aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de mana.

Se acopera vasul cu un servet si se lasa 2 ore la loc caldut pentru a-si dubla volumul. Are nevoie de tot acest timp deoarece cantitatea de drojdie este mai mica.

Se trece apoi la umplutura. Se incinge uleiul intr-o cratita antiaderenta si se adauga apoi varza murata toccata fin. Punem sare si piper, dupa gust. Calim circa 20 de minute sau pana cand lichidul eliberat s-a evaporat complet. Se stinge focul si se lasa varza la racit.
Dupa ce au trecut cele 2 ore, se trece la formarea placintelor.

Se intinde aluatul dospit pe planul de lucru usor pudrat cu faina in foaie dreptunghiulara avand cca 5-6 mm grosime. Se taie aluatul in patrate de 8-9 cm si se adauga in centrul fiecaruia cate 1 lingura mare cu varza calita. Colturile opuse se lipesc 2 cate 2, apoi se lungesc cu grija colturile opuse obtinute si se lipesc inca o data, procedeu asemanator cu cel al poalelor in brau.

Se ia o tava mare de aragaz, se tapeteaza cu hartie de copt si apoi se pun placintele la distanta de 4-5 cm una fata de cealalta. Se acopera cu un servet curat si se mai lasa 30 de minute la dospit. Le ungem apoi cu galbenusul de ou amestecat cu lapte si le coacem, in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 20-25 minute sau pana cand se rumenesc uniform.

Fierbinti sau reci, sunt delicioase!

 

Pofta buna!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s