Prajitura cu nuca si crema de vanilie

49947665_10216018455507244_7471642785930543104_n

Sau pur si simplu… Krantz!

De inspiratie miremirc.

 

Ingrediente:

 

Pentru 1 foaie (veti avea nevoie de 4 foi):

 

3 albusuri de la oua marime medie

1 praf de sare

3 linguri zahar tos

3 linguri nuci

1 lingura si 1/2 faina alba 000

1/2 lingurita praf de copt

 

Pentru crema:

 

750 ml lapte

12 galbenusuri

300 g zahar tos

75 g amidon alimentar

1 lingura esenta vanilie

300 g unt 80% grasime

 

Pentru decor:

 

8 linguri zahar tos

8 linguri nuca

 

Preparare:

 

Incepem cu foile de nuca pe care le vei coace fiecare separat, foaie cu foaie.

Se ia o tava de 25 X 35 cm si se tapeteaza cu hartie de copt. Se preincalzeste cuptorul la 170 grade Celsius.

Se spumeaza cele 3 albusuri cu un praf de sare. Se adauga apoi zaharul si se spumeaza pana cand obtii o bezea lucioasa. Faina se amesteca cu praful de copt si nuca macinata. Se incorporeaza ingredientele uscate in bezea si se amesteca cu o spatula de silicon amestecand usor. Se intinde uniform aceasta bezea cu nuca in tava de copt si se da la cuptor pentru circa 15 minute pana cand observi ca pe margine bezeaua capata culoare usor aramie.

Se procedeaza la fel pentru fiecare foaie in parte. Se lasa foile la racit complet.

Intre timp trecem la pregatirea cremei de vanilie. Se pune laptele la foc, intr-o oala antiaderenta, la foc mediu. Intr-un alt vas mixam la viteza maxima galbenusurile cu un praf de sare, zaharul tos si esenta de vanilie. Adaugam amidonul si apoi laptele fierbinte, nu tot deodata, ci o cana. Amestecam cu un tel de mana. Compozitia lichida de oua si lapte o turnam in oala cu lapte fierbinte, omogenizam si punem pe foc. Din punctul in care incepe sa fiarba mai lasam budinca cam 2 minute pe foc amestecand continuu.

Se ia o tava metalica intinsa, se tapeteaza cu foile alimentara, se toarna budinca si deasupra se pune alta folie alimentara. In acest mod evitam sa se prinda pojghita. Lasam 2-3 ore la temperatura camerei pentru a se raci, apoi o dam la frigider pentru alte 2-3 ore.

Scoatem budinca din frigder si cu un tel de mana o spumam putin.

In alt vas spumam untul la temperatura camerei cu putin zahar pudra, o lingura este suficient. Apoi adaugam lingura cu lingura budinca de vanilie pana cand obtinem o crema omogena.

Se ia o tava intinsa, se pune prima foaie de bezea cu nuca, se intinde un strat de crema, se pune foaia 2, crema, foaia 3, crema, foaia 4, crema. Se da peste noapte la frigider.

A doua zi caramelizam cele 8 linguri de zahar, iar caramelul il amestecam cu cele 8 linguri de nuca. Turnam compozitia pe hartie de copt si o lasam la intarit si racit complet. In acest punct spargem cu sucitorul  nuca caramelizata pana obtinem krantzul cu care vom decora prajitura.

Se pastreaza la rece.

 

Pofta buna!

Reclame

2 responses to “Prajitura cu nuca si crema de vanilie

  1. nota 10 🙂 arata minunat prajiturica !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s