E o prajitura pe care o stiu din copilarie si pe care pur si simplu o ador.
De inspiratie miremirc.
Ingrediente:
Pentru foile de cacao :
300 g faina alba
150 g zahar tos
150 g unt
1 plic praf de copt
2 linguri cacao
200 ml smantana
Pentru umplutura :
6 albusuri
250 g zahar tos
un praf de sare
150 g nuca cocos
Pentru crema de vanilie patissiere:
500 ml lapte
6 galbenusuri
un praf de sare
200 g zahar tos
50 g amidon alimentar
2 plicuri zahar vanilat
250 g unt 80% grasime
Pentru decor:
bombonele de ciocolata
Preparare:
Se pregatesc mai intai foile de cacao. Intr-un castron mixam untul moale cu zaharul, adaugam smantana, iar la final faina amestecata cu praful de copt si cacaua. Va rezulta un aluat moale pe care il dam la frigider pentru 2 ore.
Dupa cele 2 ore se scoate aluatul, se imparte in 2 bucati egale si se intind 2 foi de marime tavii de copt, 25 X 35 cm.
Tava de copt se tapeteaza cu hartie de copt. Pe fundul tavii se pune prima foaie de cacao, se impunge cu furculita pe toata suprafata, apoi se intinde toata umplutura de cocos, iar deasupra se pune foaia 2 de cacao, care si ea se impunge cu furculita pe toata suprafata.
Pentru umplutura de cocos mixam spuma albusurile cu un praf sare, adaugam treptat zaharul, iar la final nuca de cocos. Nuca va fi incorporata cu o spatula de silicon, lejer, de jos in sus.
Dam prajitura la cuptor (preincalzit) pentru circa 20-30 minute. Verificam la final cu scobitoarea. O lasam la racit complet.
Intre timp trecem la pregatirea cremei de vanilie. Se pune laptele la foc, intr-o oala antiaderenta, la foc mediu. Intr-un alt vas mixam la viteza maxima galbenusurile cu un praf de sare, zaharul tos si esenta de vanilie. Adaugam amidonul si apoi laptele fierbinte, nu tot deodata, ci o cana. Amestecam cu un tel de mana. Compozitia lichida de oua si lapte o turnam in oala cu lapte fierbinte, omogenizam si punem pe foc. Din punctul in care incepe sa fiarba mai lasam budinca cam 2 minute pe foc amestecand continuu.
Se ia o tava metalica intinsa, se tapeteaza cu foile alimentara, se toarna budinca si deasupra se pune alta folie alimentara. In acest mod evitam sa se prinda pojghita. Lasam 2-3 ore la temperatura camerei pentru a se raci, apoi o dam la frigider pentru alte 2-3 ore.
Scoatem budinca din frigder si cu un tel de mana o spumam putin.
In alt vas spumam untul la temperatura camerei cu putin zahar pudra, o lingura este suficient. Apoi adaugam lingura cu lingura budinca de vanilie.
Aceasta crema o intindem frumos peste prajiura. Deasupra presaram bombonelele de ciocolata.
Dam prajitura la frigider peste noapte si abia a doua zi o portionam.
Se pastreaza la frigider.
Pofta buna!
Arata foaarte bine prajitura 🙂
La multi ani !
Multumesc pentru reteta, stiam prajitura de copil si mi-a placut mereu tare-tare. Abia acum am reusit sa o fac prima oara.
La multi ani cu inspiratie si tie!