Prajitura cu aluat fraged si bezea de nuca

20180307_174447

I se mai zice si prajitura Figaro. La multi ani, doamne si domnisoare!

 

Reteta de inspiratie Savori Urbane!

 

Ingrediente:

 

Aluat fraged:
500 g faina alba 000
250 g unt rece  80% grasime
4 galbenusuri
75 g zahar pudra
un praf de sare
2 fiole esenta vanilie
putina apa rece (in functie de faina)
Umplutura:
400 g gem (marmelada) de caise, visine, macese – eu am folosit dulceata de visine
Bezea:
8 albusuri (240 g)
un praf de sare
240 g zahar tos
200 g nuca macinata
1 lingura zahar pudra

 

Preparare:

 

In prima faza se face aluatul fraged. Se amesteca faina cu praful de sare si zaharul pudra. La mijloc se taie untul rece si cu mana se fac firimituri. Galbenusurile se bat putin cu esenta de vanilie si se adauga aluatului. Cu mana omogenizezi ouale in aluat, iar la nevoie adaugi si apa rece pana obtii un aluat omogen, neelastic. Nu framanta, doar incorporeaza bine ingredientele. Infoliaza aluatul si da-l la frigider pentru 15 minute.

Intre timp macina nucile si pune-le deoparte.

Incinge cuptorul la 180-200 de grade Celsius.

Se ia o tava de 25-40 cm, se tapeteaza cu hartie de copt. Aluatul se intinde cu sucitorul pe o folie de silion unsa usor cu ulei.

Se tapeteaza tava cu aluatul fraged, fundul si vreo 5 cm in sus marginile.

Se inteapa aluatul cu fuculita pentru a nu face basici si apoi se da la cuptor pentru 15 minute.

Se scoate tava, se lasa 2 minute la racorit, apoi se unge cu dulceata de visine.

Deasupra se intinde bezeaua de nuca pentru care se spumeaza albusurile reci cu un praf de sare si apoi cu zaharul tos pana se obtine o bezea lucioasa. Se adauga nucile macinate, neprajite, si se incorporeaza cu o spatula de silicon.

Peste bezea se presara cu sita zahar pudra astfel incat la copt se va obtine o bezea crocanta si nu cauciucata.

Se da tava la cuptor la 150 de grade Celsius pentru circa 25-30 de minute.

Se lasa peste noapte la racit si a doua zi se portioneaza.

 

Pofta buna!

 

20180307_174553

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s