Clatite banatene

IMG_20180224_171100

De Dragobete o dam pe clatite ca-n Banat 😀

 

Cand eram copil si veneam din tabere de pe la munte sau din mici excursii de o zi, era ritual, se oprea toata gasca si manca clatite la Ana Lugojana, han din Lugoj. De aici si cealalta denumire pentru clatitele banatene – clatite ca la Ana Lugojana.

 

Ingrediente:

 

Pentru circa 20 de clatite mai groase:

 

700 g faina alba 000

1 lingura zahar

1/2 lingurita bicarbonat de sodiu

1/2 lingurita sare

500 ml lapte

1000 ml apa

2 linguri ulei

 

Pentru umplutura:

 

500 g branza de vaci

zahar tos, dupa gust

1 lingurita esenta vanilie

1 fiola esenta portocale

200 g stafide

1 ou intreg

 

Pentru crema de smantana:

 

500 g smantana

6 galbenusuri

2 linguri zahar

 

Pentru bezea:

 

6 albusuri

120 g zahar

1/2 lingurita sare

 

Preparare:

 

Se fac in prima faza clatitele. Intr-un vas metalic se adauga 1/2 din cantitatea de faina, sarea, zaharul si bicarbonatul. La mijloc se pun ouale intregi si putin lapte. Se baga mixerul de mana si se mixeaza bine alternand faina ramasa cu laptele si apa pana cand nu mai sunt cocoloase. Se adauga apoi toata apa si uleiul si se omogenizeaza cu un tel de mana. Compozitia trebuie sa fie lichida, dar nu ca apa, putin mai groasa. Se lasa la frigider 30 de minute.

Se ia o tava de teflon si se coc pe rand toate clatitele si se lasa la racorit.

Intre timp se face umplutura. Se amesteca branza cu zaharul, vanilia, esenta de portocale, stafidele inmuiate in apa calduta pentru 30 de minute si apoi stoarse si oul intreg. Se lasa compozitia deoparte.

Pentru crema de smantana se amesteca smantana cu zaharul si galbenusurile si se lasa deoparte.

Se ia un vas de ceramica, se unge cu ulei iar cuptorul se preincalzeste la 180 de grade Celsius.

Se iau 12 clatite, se umplu cu crema de branza si apoi se impacheteaza ca niste sarmale. Se pun „sarmalele” in tava, deasupra se toarna crema de smantana si se da totul la cuptor. Restul clatitelor se impart celor din casa, podfticiosii care nu mai au rabdare 🙂

In momentul in care crema de smantana se incheaga, se scoate tava si se toarna deasupra bezeaua. Pentru bezea se spumeaza bine albusurile cu praful de sare si apoi cu zaharul pana cand se obtine o bezea lucioasa.

Se da tava iarasi la cuptor si se lasa pana cand bezeaua se caramelizeaza.

Tava se lasa la racorit in cuptor apoi se servesc clatitele caldute. Si reci, a doua zi, sunt la fel de bune!

 

Pofta buna!

 

IMG_20180224_171043

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s