Prajitura pufoasa cu visine

IMG_20170702_125613

Duminica faina!

De inspiratie Retete ca la mama.

Ingrediente:

  • 350 de grame făină alba
  • 1 linguriţă rasă praf de copt
  • 5 ouă mari
  • 1 praf de sare
  • 300 de grame de zahăr
  • 300 ml ulei vegetal cu gust neutru
  • zeama de la 1/2 de lămâie
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 1 lingură de extract de vanilie
  • 500-600 grame vișine coapte, dar încă tari
  • 2 linguri de pesmet alb
  • 2-3 linguri de zahăr pudră vanilat pentru finisat prăjitura

Preparare:

Vișinele se spală, se zvântă și se curăță de sâmburi.

Tava se tapeteaza cu hartie de copt, 20 X 30 cm.

Se pornește cuptorul și se fixează la 175 de grade Celsius.

Se separă ouăle cu grijă, să nu ajungă pic de gălbenuș în albușuri, colectându-se albușurile într-un castron încăpător iar gălbenușurile în vasul înalt al blenderului de mână (dacă aveți, dacă nu, în alt castron).

Se pregătește o maioneză din gălbenușuri și ulei,  turnând în fir subțire uleiul peste gălbenușuri în timp ce bateți continuu, într-un singur sens, cu un tel în formă de pară sau amestecați cu o lingură de lemn. Merge si cu mixerul.

Se lasă maioneza deoparte, se adăugă peste albușuri sare și se bat spumă tare, cu mixerul. Se adăugă zahărul în ploaie, în 4-5 șarje, alternativ cu zeama de lămâie, apoi se bate în continuare până ce tot zahărul este complet dizolvat și se obține o spumă densă și lucioasă.

Maioneza se transferă într-un castron și se adaugă extractul de vanilie, coaja rasă de lămâie și 3 linguri pline cu vârf de bezea. Se amestecă energic cu o spatulă, până când se omogenizează bine iar maioneza devine mai ușoară și mai fluidă.

Într-un castronel, se amestecă bine făina cu praful de copt.

Maioneza aerată cu albușurile bătute spumă se toarnă peste bezeaua rămasă.  Se omogenizeaza cu mișcări delicate, cu o spatulă fexibilă, ridicând compoziția de pe fundul vasului spre suprafață și rotind vasul câte 1/4 de rotație după fiecare mișcare.

Făina se adaugă în 4 tranșe, cernând-o printr-o sită de fiecare dată și se încorporează cu grijă, ca să nu se piardă aerul acumulat în albușuri. Se va obține un aluat de pandișpan mai consistent decât unul obișnuit, pentru că trebuie să susțină și fructele, care, imediat ce s-a omogenizat, se toarnă în tava tapetată .

Se nivelează aluatul in tavă într-un strat uniform. Se tăvălesc prin pesmet vișinele curățate de sâmburi și se aranjează deasupra aluatului, cât de înghesuit, pentru că pandișpanul își va găsi loc printre ele în timpul coacerii.

Se dă tava la copt, la o înălțime medie, în cuptorul preîncălzit la 175 de grade. Dacă prăjitura se rumenește înainte de a fi trecut timpul de coacere indicat, se acoperă lejer cu o foaie de hartie de copt umezită și se coace în continuare până la trecerea a 45 de minute.

Dacă prăjitura este gata, o scobitoare curată înfiptă în aluat iese afară  fără urme de aluat crud. Prăjitura se va tăia după ce se răcește complet, se poate lăsa la răcit în tava în care s-a copt sau se poate transfera cu atenție, pentru că e fragilă cât e caldă, pe un grătar special pentru prăjituri.

Se presară cu zahăr pudră.

 

 
Pofta buna!

IMG_20170702_125751

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s