Cu cirese, cu visine sau mix vorbim despre o tarta rustica tare buna!
Ingrediente:
Pentru blat:
1 1/2 cana faina
3 linguri cu varf cacao amara
2 linguri zahar tos
1/2 lingurita sare
2 linguri ulei masline
5 linguri apa rece, de la congelator
100 g unt rece
1 galbenus
Pentru umplutura:
250 g visine fara samburi
250 g cirese fara samburi
2-3 linguri zahar tos sau zahar dupa gust
1/4 cana apa
1 lingurita amidon alimentar
2 linguri zeama de lamaie
2 linguri gris
1 albus
zahar pudra pentru decor
Preparare:
Se incepe cu sosul de cirese. Se spala ciresele bine si li se scot samburii.
Se amesteca apa cu zaharul si zeama de lamaie intr-un vas si se pune toata compozitia pe foc. Amesteca lingurita de amidon cu putina apa rece. In momentul in care amestecul de pe foc a inceput sa fiarba, adauga ciresele si da-le un clocot. Acum e timpul sa pui si amidonul desfacut in apa. Se mai lasa la fiert 1 minut sau pana cand compozitia s-a ingrosat si ciresele s-au patruns putin. Se lasa la racit complet.
Visinele se curata de samburi, se presara cu 1 lingura de zahar si se asa in sita la scurs de zeama. Eu am folosit visine puse la pastrat pentru iarna fara samburi.
Se trece apoi la aluat. Se amesteca faina, fara 2 linguri, cu cacaua, zaharul si sarea. Cele 2 linguri le amestci cu apa rece, uleiul si galbenusul si amesteci bine pana la omogenizare, apoi dai deoparte. In compozitia de faina si cacao tai untul rece, cubulete, apoi faci firimituri cu mana. In mijloc se adauga apoi compozitia lichida si se framanta un aluat omogen, neelastic.
Cu sucitorul se intinde aluatul pe o hartie de copt de marimea unei tavi de aragaz, tava mare, patrata. Aluatul trebuie sa fie intins la rotund, nu musai foarte perfect, poate avea si margini franjurate. Se da apoi la frigider pentru 10 minute. Dupa cele 10 minute se scoate pentru 1 minut la temperatura camerei.
Se presara grisul peste aluat, lasand o bordura de 5 cm libera. La mijloc se pun visinele scurse bine si apoi se presara din loc in loc cirese cu sos.
Se ridica marginile tartei, se ung cu albus batut bine si se coace tarta la 200 de grade pentru circa 35 de minute.
Se lasa la racorit, se pudreaza si apoi se portioneaza.
Pofta buna!