Tort ” 12 ani” pentru Daciana

IMG_20170605_143056

Si-o venit si tortul. Trecura 12 ani… La multi ani, Daciana! Ce pot sa-ti doresc? Sanatate inainte de toate, sa iubesti si sa fii iubita, sa ai un strop de noroc, sa fii inteleapta, sa ai mereu zambetul pe buze, sa te descoperi si sa te bucuri de pace interioara, sa-ti gasesti drumul in viata si sa fii fericita!

 

Ingrediente:

 

Pentru blatul de nuca:

 

4 albusuri

5 linguri zahar

1 lingura ulei

2 linguri faina

2 linguri pesmet

100 g nuca prajita si tocata mare

1/2 plic praf de copt

 

Pentru crema de vanilie:

 

4 galbenusuri

4 linguri zahar

5 pliculete zahar vanilat

300 ml lapte

2 linguri faina

1 plic budinca vanilie

100 g unt moale, la temperatura camerei

 

Pentru blatul de cacao:

 

30 g unt

3 oua

100 g zahar

100-150 g faina

2 linguri cacao

1/2 plic praf de copt

 

Pentru mousse-ul de capsuni

 

250 g mascarpone

2 linguri zahar pudra

2-3 linguri zeama de lamaie

200 g capsuni proaspete/congelate + 2 linguri zahar

250 ml frisca lichida Meggle

 

Pentru jeleul de capsuni:

 

400 g capsuni proaspete/congelate

3 linguri zahar

1 plic gelatina pudra Dr. Oetker

 

Pentru sirop:

 

200 ml apa

100 g zahar

2 fiole esenta rom

 

Plus:

 

4 linguri Nutella

100 g biscuiti fragezi

 

Pentru decor:

 

trandafiri si iasomie

200 g ciocolata alba Milka + 50 ml frisca lichida Meggle

 

Preparare:

 

Incepem cu blatul de cacao. Topim untul si-l lasam la racorit. Intre timp tapetam o tava de 24 cm cu hartie de copt, doar fundul, o ungem cu ulei si o dam deoparte.

Pe baie de abur spumam ouale cu zaharul si un praf de sare pana isi tripleaza volumul. Luam oala de pe foc si continuam sa mixam, adaugand in fir subtire si untul topit. Adaugam si ingredientele uscate – faina + cacao + praf de copt.

Turnam compozitia in tava, nivelam, coacem pana la proba cu scobitorea la 180 de grade Celsius. Lasam la racorit si apoi indreptam blatul astfel incat sa nu aiba mot.

In aceeasi tava vom coace si blatul de nuca. Tapetam fundul tavii cu hartie de copt, ungem toata tava cu ulei si dam deoparte. Spumam albusurile cu un praf de sare, cand obtii o bezea tare adaugi si zaharul si spumezi bine pana devine lucioasa. Adauga si uleiul, apoi nuca tocata mare, faina, pesmentul si praful de copt. Toarna blatul in tava, niveleaza si coace pana la proba cu scobitoarea.

Deasupra blatul trebuie sa devina auriu. Imediat cum scoti blatul din cuptor il ungi cu Nutella si il dai la frigider la intarit.

Intre timp faci siropul. Amesteci apa, zaharul si esenta si dai cateva clocote pana cand se topeste zaharul si se leaga siropul. Dai deoparte.

Treci la crema de vanilie. Spumeaza bine galbenusurile cu zaharul. Adauga laptele, faina si budinca de vanilie. Omogenizeaza bine. Pune totul pe baie de abur si lasa la fiert pana cand se leaga o budinca tare. Lasa budinca la racorit, baga si mixerul in ea ca sa fie cat mai fina si cand e doar calduta adauga untul moale, la temperatura camerei.

Se ia tava in care ai copt blaturile, se tapeteaza cu o punga, se pune blatul de nuci uns cu Nutella, se toarna crema de vanilie, se niveleaza, apoi se pun biscuitii pe un singur strat. Da la frigider,

Acum e momentul sa te ocupi de mousse si jeleu. Pune toti capsunii la fiert cu zaharul si lasa pe foc pana cand capsunii s-au inmuiat si zeama se leaga putin. Baga mixerul in capsuni si fa un piure fin.

In 400 ml de piure de capsuni adauga plicul de gelatina inmuiat in 5 linguri de apa rece pentru 5 minute. Amesteca bine si toarna intr-o oala fara pereti detasabili, o oala mai mica, de 20 cm diametru, tapetata cu o punga. Jeleul il lasi la racit la temperatura camerei, apoi il dai la congelator pana se intareste de tot.

Intre timp faci mousse-ul. Spumezi frisca lichida. Apoi spumezi mascarpone cu zahraul pudra si lamaia, il amesteci in frisca si la final adaugi si piureul de capsuni ramas. Pastreaza 2 linguri din piure deoparte pentru decor si 3-4 linguri de mousse alb.

Peste stratul de biscuiti torni 1/3 din mousse, pui la mijloc jeleul de capsuni, 1/3 mousse si la final blatul de cacao insiropat bine. Da tava peste noapte la frigider.

A doua zi rastorni tortul pe un platou, il imbraci in restul de 1/3 mousse de capsuni ramas, din loc in loc pui si mousse alb si la final stergi cu putin piure de capsuni ca sa rezulte un degrade.

Deasupra torni glazura alba. Pui pe baie de abur ciocolata cu frisca si lasi la topit pana se omogenizeaza bine. Lasa sa se racoreasca si intareasca usor glazura si abia apoi o torni peste tort. Da la frigider pentru cateva ore.

Inainte de servire decorezi cu flori.

 

Pofta buna!

 

IMG_20170605_143047

IMG_20170605_143118

IMG_20170605_143138

IMG_20170605_170537

IMG_20170605_170551

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s