Placinte mocanesti

placinta mocaneasca

Este o reteta veche de 100 de ani pe care mocancele din Sacele, judetul Brasov, o pregateau adesea. Tinand cont ca barbatii erau plecati mai mereu in transhumanta, femeile nu aveau foarte mult timp de petrecut in bucatarie, asa incat placintele mocanesti au la baza ingrediente simple, putine, ieftine, se fac repede si sunt tare satioase. Initial aveau o forma rotunda ce atingea dimensiunea unei farfurii de aperitiv, cu o impletitura groasa pe margine numita “refrec”. Astazi aluatul se pliaza si se fac portofele mai mici.

Ingrediente:

5 oua de casa
½ lingurita sare
Faina cat cuprinde
300 g branza de burduf

Preparare:

In reteta orginala se foloseau atatea oua cate placinte voiai sa prepari. Astfel, pentru 10 placinte puneai 10 oua. Insa tine cont ca era vorba despre placintele rotunde, mai mari. Eu am folosit 5 oua si am facut 10 placinte mocanesti pliate sau portofele.
Intr-un vas spargi ouale, pui sarea si le bati putin cu furculita. In acest punct incepi sa adaugi faina, cat cuprinde, pana rezulta un aluat omogen, nelipicios, usor elastic. Iei aluatul apoi la mana si-l framanti vreo 5 minute pana devine neted. Lasa-l in repaus 30 de minute.
Dupa ce au trecut cele 30 de minute faci un sul din aluat pe care-l portionezi in 10. Fa bilute egale pe care le lasi pe masa de lucru unsa cu ulei in repaus pentru 5-10 minute, acoperite cu un servet uscat.
Se intinde fiecare bucata de aluat intr-un rotund potrivit, se pune branza de burduf pe o latura, apoi se pliaza. Cu ajutorul degetelor faci impletitura de pe margine, un refrec frumos. Cel mai bine este sa prepari placinta si sa o prajesti imediat, altfel risti sa se desfaca impletitura.
Intr-un vas de tuci se pune ulei la incins – in reteta orginala se folosea untura, desigur – si prajesti fiecare plainta, pe rand, pe ambele parti, nu foarte mult, ci pana devin aurii-maronii. Ai grija ca pot crapa daca le lasi la prajit prea mult si umplutura de branza va iesi.
Se mananca calde, dar si reci sunt foarte bune.

De la aceasta reteta de baza au pornit si altele de-a lungul timpului. S-au mai adaugat ingrediente pentru ca aluatul sa fie mai pufos. Postez una dintr ele pe care mocancele din ziua de azi o prepara cu drag.,

 

Ingrediente:

 

1 kg faina

1 ou

1 cana lapte

1 cub drojdie

1 lingura untura

sare

1/2 margarina Unirea

 

Preparare:

 

Se amesteca faina cu sarea, untura, untul si oul pana se nisipesc. Se adauga laptele in care ai dizolvat drojdia. Se framanta un aluat omogen, elastic pe care-l lasi 15 minute la dospit. Se portioneaza apoi in bilute egale, pe care le framanti si le intinzi rotunde. Pe jumatate de rotund se pune branza de burduf si apoi se pliaza rasucind la margine. Se prajesc in ulei.

Pofta buna!

placinta mocaneasca2

placinta mocaneasca3

Anunțuri

2 responses to “Placinte mocanesti

  1. Imi ploua in gura asa ca in week-end fac o proba cu reteta clasica din ou si faina.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s