Invartite

IMG_20170308_160037

Se numesc invartite deoarece vin invartite foarte mult sau, altfel spus, se impaturesc de mai multe ori pentru a iesi cat mai fragede. Aceasta reteta este un dulce al copilariei celor din Venetia de Sus pe care bunicile il faceau de dulce sau de post, dupa perioada anului. De regula se faceau cu untura, ies mai fragede astfel, insa in post merg unse doar cu ulei, sau daca vrei sa fie mai dietetice.

Ingrediente pentru circa 10 bucati:

4 oua

150 ml apa

2 linguri ulei

Un praf de sare

Faina cat cuprinde

Coaja de la o lamaie, optional

Plus:

Ulei pentru uns invartitele sau untura

Ulei pentru prajit

Zahar tos pentru decor

Preparare:

Bate ouale cu praful de sare, adauga apa, uleiul, coaja de lamaie si faina cat cuprinde pentru a obtine un aluat vartos pe care il iei la framantat de mana cateva minute bune. Imparte-l in 10 bucati,

Ia prima bucata de aluat si intinde-o pe masa de lucru, cu sucitorul. Intr-o farfurie pui untura lichida sau uleiul, caldute, acesta este un secret, sa fie untura calduta sau uleiul caldut pentru a nu se absorbi atat de mult in aluat. Cu uleiul sau untura calduta se unge foaia de aluat, apoi se impatureste si se intinde cu sucitorul in forma rotunda, apoi se unge iarasi cu ulei sau untura, se impatureste si se intinde, si tot asa de 3-4 ori. Bunicile din Venetia de Sus faceau aceasta procedura chiar si de 7 ori.

Se incinge ulei suficient intr-un vas de tuci sau, mai moden, intr-un wok, se pune invartita, se coace la foc domol, se scoate pe o hartie absorbanta si apoi se presara cu zahar tos.

La fel procedezi cu fiecare bucata de aluat, acestea se impacheteaza abia inainte de a se praji, nu e bine sa le faci pe toate inainte si apoi sa le prajesti. Impachetezi invartita de 3-4 ori, o prajesti si tot asa pana termini cu tot aluatul.

Pofta buna!

IMG_20170308_155852

IMG_20170308_160000

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s