Ciorba de urzici dreasa cu ou si smantana

IMG_20170307_111549

Este o reteta specifica satului Venetia de Sus ce s-a transmis din generatie in generatie. Se aseamana cu ciorba cu salata verde si este o bucurie a primaverii. Reteta poate varia de la casa la casa, insa este deosebit de delicioasa si usor de preparat.

 

Pentru o oala de ciorba de 4-5 l ai nevoie de:

 

O plasuta plina cu urzici proaspete – acestea apar primavara si se gasesc prin piete

9 oua

Sare, dupa gust

Piper negru proaspat macinat, dupa gust

Otet de mere cu miere – 5 linguri sau dupa gust

5-7 catei de usturoi romanesc, dupa gust

5 linguri de smantana de drigana (bivolita) sau smantana de vaci

1 lingura cu varf faina alba de grau

1 lingura malai

 

Optional:

 

Carnat/costita/slanina pentru papara (omleta)

 

Preparare:

 

Se spala foarte bine urzicile, nu vrei sa ai nisip in ciorbita. Spala-le chiar si in 10 ape, foarte, foarte bine, lasa-le si peste noapte in apa. A doua zi oparaste-le intr-un vas aparte cu apa fierbinte, pentru 1-2 minute.

Scurge bine urzicile cu ajutorul unei site si apoi toaca-le cu un cutit bun, nu foarte marunt.

Se ia o oala in care se pun 3-4 litri de apa la fiert. Se adauga si urzicile, se pune capacul si se lasa la fiert la foc potrivit.

Intre timp se face papara sau omleta. Se bat 7 oua cu sare si piper negru proaspat macinat. Daca vrei poti folosi si slanina/carnati sau costita pentru papara. Se incinge o tigaie cu putin ulei si se caleste carnea, apoi se toarna deasupra omleta si face papara pe care o rupi fasii potrivite. Rastoara papara peste urzici, pune si usturoiul dat pe razatoarea cu ochiuri mici, pune putina sare si lasa la fiert pentru 10 minute cu capacul pus.

Se amesteca intr-un castron lingura de faina de grau cu cea de malai si cu otet si putina apa calduta pana se obtine o pasta fara cocoloase. Dupa ce au trecut cele 10 minute de fierbere se ia cu polonicul zeama din ciorba si se pune peste pasta de faina, se mai adauga un polonic, se omogenizeaza, se mai adauga ui polonic si se omogenizeaza bine, abia apoi se toarna in fir subtire aceasta compozitie in ciorba. Vezi ca va face spuma, sa amesteci mereu. Mai completeaza cu apa.

Se lasa inca 15 minute la fiert, iar la final se gusta de sare, piper, otet si usturoi. Se stinge focul, se pune capacul si se lasa 1 ora in repaus sa se mai racoreasca ciorbita.

Intre timp se amesteca 2 oua cu smantana si se bat bine cu furculita. Pune 2-3 linguri de apa rece peste oua, acesta este secretul pentru ca ciorba sa nu se taie. Se ia apoi cu polonicul ciorba calduta, se pune peste ou si smantana, se omogenizeaza, si tot asa se mai adauga 5 polonice si se omogenizeaza bine. Apoi se rastoarna in fir subtire compozitia de ou si smantana in oala de ciorba, se amesteca cu polonicul si se serveste cu pofta.

 

Pofta buna!

 

IMG_20170307_111712

IMG_20170307_111718

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s