Paine irlandeza cu bere neagra

img_20170220_163440

Se face repede, nu necesita asteptare si se mananca repejor, fierbinte.

 

Ingrediente:

 

4 cani faina alba, eu am folosit tip 550, ungureasca, cana de 300 ml

2 lingurite sare

2 lingurite bicarbonat de sodiu

330 ml bere neagra la alegere

100 g margarina/unt

1 ou usor batut

3 linguri zahar

 

Preparare:

 

Se incinge cuptorul la 215 grade Celsius. Se pregateste o tava mare de aragaz cu hartie de copt.

Intr-un bol se amesteca faina, bicarbonatul, sarea si zaharul. Dupa gustul meu era ok si o lingurita de bicarbonat. In combinatie cu berea neagra se simte destul de puternic sau cel putin pentru mine gustul de bicarbonat si e destul de strange. Nu stiu in schimb daca creste asa frumos numai cu o lingurita. Voi testa.

Se face spatiu in mijlocul fainii, se pune untul rece taiat bucatele si apoi cu mainile incorporezi untul in toata cantitatea. Adauga apoi oul si berea, nu toata deodata, pe rand. Aluatul trebuie sa fie lipicios, omogen, insa nu e din acelea pe care il poti framanta la mana pe masa de lucru, e mai moale, insa totusi are tinuta.

Rastoarna aluatul pe masa de lucru infainata, da-i o forma rotunda cu mainile infainate, nu-ti fa griji, nu trebuie sa fie perfect, apoi transfera aluatul in tava tapetata. Cu un cutit bine ascutit fa-i o cruce, presara putina faina deasupra si da painea la copt.

In cca 30 de minute e gata,sau pana cand bati painea pe dos si suna a gol. Eu am copt-o cam 45 de minute la foc potrivit, am aragaz cu gaz, pana cand deasupra s-a bronzat frumos, iar la proba „ciocanitului” a sunat promitator 🙂

Se lasa la racit si apoi se taie in felii sau se mananca calda.

 

Pofta buna!

 

img_20170220_163723

img_20170220_163958

img_20170220_164010

Anunțuri

5 responses to “Paine irlandeza cu bere neagra

  1. Cea mai buna! Prind si eu mai mult curaj sa fac doar paine in casa 🙂

  2. Pingback: Salata cu rosii cherry si tofu natur | Artă și savoare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s