Turta dulce cu martipan

img_20161224_110125

Il asteptam pe Mosul 🙂

 

Inspiratie retetecalamama 🙂

 

Ingrediente:

 

540 de grame de faina

1 lingurita de bicarbonat de sodiu

1 lingurita de praf de copt

170 de grame de miere de albine

150 de grame de zahar

1 ou

110 de grame de unt cu 80% grasime

arome dupa gust: extract de vanilie sau zahar vaniliat, cate 1 lingurita rasa de praf de scortisoara, ghimbir, cardamom, cuisoare, nucsoara, ienibahar

100 de grame de ciocolata alba pentru decor + 2-3 linguri lapte + 2 linguri ulei

250 de grame de martipan pentru umplutura

 

Preparare:

 

Pentru acest tip de turta dulce vei avea nevoie de doua forme rotunde pentru taiat biscuiti, una mai mica decat cealalt.

Mierea, untul si zaharul se pun intr-o craticioara pe foc mic, amestecand continuu. Se amesteca pana cand zaharul se dizolva complet, fara a aduce compozitia la fierbere, daca are tendinta sa clocoteasca se da la o parte de pe foc pana se domoleste temperatura.

Pana se racoreste putin compozitia cu miere si unt, se cantareste intr-un castron faina si se amesteca cu praful de copt si bicarbonatul. E foarte posibil sa aveti nevoie de cateva linguri de faina in plus.

Se toarna compozitia cu miere si unt peste faina, amestecand continuu, la inceput cu o lingura si apoi framantand cu mana. Dupa ce aluatul se racoreste putin, se adauga si oul batut. La nevoie, se mai adauga cate o lingura de faina, pana se obtine un aluat ceva mai moale decat plastelina, neted si nelipicios.

Aluatul se imparte in 2 bucati egale, se infoliaza in film alimentar si se da la frigider pentru o ora.

Dupa trecerea timpului de odihna, fiecare bucata de aluat, pe rand, se intinde cu sucitorul pe o folie de silicon intr-o foaie cat mai subtire (2-3 mm) si se decupeaza formele dorite, adica rotund. Marginile rezultate de la decuparea aluatului se aduna la un loc si se intind din nou, pana cand se epuizeaza aluatul.

Jumatate din turta dulce decupata se aseaza intr-o tava acoperita cu hartie de copt, cu distanta, iar la mijloc se pune cate un rotund de martipan de 3-4 mm grosime, martipan decupat cu decupatorul rotund mai mic, insa inainte de a pune martipanul se inteapa cu furculita turta dulce asezata in tava si deasupra fiecaruia se aseaza cate o bucata de martipan.

Marginile de aluat  din tava se umezesc cu putina apa (cu pensula sau degetul umezit) si se acopera martipanul cu celelalte forme de aluat decupate. Se preseaza bine marginile. Turta dulce se inteapa usor cu o scobitoare si pe suprafata si sunt gata de copt.

Vor rezulta 2 tavi care se vor coace pe rand in cuptorul preincins la 170 de grade Celsius, timp de 12-15 minute, pana ce se coloreaza frumos.

Se lasa turta sa se raceasca in tava asezata pe un gratar, apoi se topeste ciocolata alba impreuna cu lapte si ulei si se glazureaza de 2 ori turta. Se lasa peste noapte la intarit.

 

Pofta buna!

 

img_20161224_105910

img_20161224_105946

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s