Cranberry Walnut Pumpkin Bread

paine-cu-dovleac4

Sau pe romaneste, paine cu dovleac, merisoare si nuci. Un fel de cozonac moale si aromat.

 

Ingrediente:

 

4 cani – 4 1/2 cani faina alba 000

1/2 cana nuci

3/4 cana merisoare

200 g zahar brun

425 g piure dovleac

 

+

1 cana apa

20 g drojdie proaspata

1 lingurita rasa sare

1 1/2 lingurita scortisoara

1/2 lingurita ghimbir

1/2 lingurita nucsoara

 

Preparare:

 

Drojdia impreuna cu 1 lingura zahar si 3 linguri apa se dizolva si se lasa 15 minute la dospit rezultand astfel o maia rapida.

Peste merisoare se toarna apa fierbinte si se lasa 15-30 de minute la inmuiat, dupa care le scurgi bine si le storci de excesul de apa in mana.

Nucile le pui 10 minute in cuptorul incins la prajit. Le lasi apoi la racorit si le toci grosier.

Intr-un bol incapator amesteci piureul de dovleac cu zaharul brun, sarea si mirodeniile. Adaugi nucile si merisoarele, maiaua, apa si faina, cana dupa cana. Cam 4 cani – eu am folosit mereu aceeasi cana la masurat de 300 ml – iti sunt suficiente. Cu mana sau cu o lingura de lemn omogenizezi totul pana rezulta un aluat lipicios pe care nu-l poti framanta cu mana, ci-l bati putin cu lingura de lemn sa se incorporeze toate ingredientele bine. Acoperi vasul cu un servet uscat si lasi la crescut cca 5 ore la loc caldut pana cand isi dubleaza-tripleaza volumul.

Presari masa de lucru cu faina, rastorni aluatul si incepi sa-l framanti usor incorporand inca 1/2 cana sau poate chiar o cana de faina, depinde de faina. Aluatul trebuie sa se poata framanta fara sa lipeasca, insa sa nu fie tare, trebuie sa-i lasi o anumita moliciune, mai moale decat un aluat de cozonac.

I se da forma rotunda sau de bagheta. Cum? Se ia un cos de nuiele in care se pune hartie de copt si aluatul, cu mana, se pune in acest cos luand astfel forma lui. Se cresteaza cu cutitul, se acopera cu un servet si se asa cca 1 ora la crescut, la loc caldut.

Cu 20 de minute inainet de a baga painea la cuptor se incinge cuptorul la foc mare cu o oala de fonta inautru de forma pe care ai dat-o painii, rotunda sau de bagheta, eu am folosit bagheta.

Se scoate vasul din cuptor, se pune painea cu tot cu hartie de copt, se pune capacul si se lasa 30 de minute la foc potrivit. Se ia apoi capacul jos si se mai lasa cca 30 de minute la foc potrivit pana cand deasupra prinde o crusta aurie-maronie si suna a gol.

Se scoate painita din vas, se infasoara intr-un servet umed si se lasa asa peste noapte. A doua zi ai o painita moale, usor de taiat, pufoasa, aromata, delicioasa.

 

Pofta buna!

 

paine-cu-dovleac

paine-cu-dovleac2

paine-cu-dovleac3

paine-cu-dovleac5

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s