Lichiu, desert sasesc

DSC06299

Hanklich-ul, căruia românii i-au spus „hencleș” sau „lichii” este un desert din ingrediente simple, cu gust bun, de plăcintă bătrânească. De savurat la cafea ori de dat nepoților să ducă la oraș, hecleșul nu lipsește de pe masă, mai ales în zi de sărbătoare. Și fiindcă la sate rețetele circulau între gospodine, el a intrat și în rețetarul vecinelor românce, deși astăzi se mai pregătește numai în casele bunicilor sau în comunitățile unde au trăit sași.

Mai multe detalii aici.

 

Reteta este preluata de la mama Antonelei Lungu, blog La pas prin Brasov.

 

Ingrediente pentru o tava de aragaz, mare:

  • 350 g făină;
  • 2 oua
  • 50 g zahăr;
  • 20 g drojdie proaspata
  • 250 ml lapte;
  • 50 ml ulei sau unt topit;
  • 1 lingurita esență de rom;
  • un praf de sare.

 

Pentru umplutura:

 

500 g branza dulce de cvaci

100 g stafide

coaja de la o lamaie plus zeama

zahar dupa gust

2 pliculete zahar vanilat

2 linguri smantana

2-3 linguri de gris ca sa lege compozitia daca branza e prea apoasa

 

Pentru ultimul strat:

500 g smantana

5 galbenusuri

 

 Mod de preparare:

 

Într-o cană sau într-un castron se face maiaua sau plămădeala din: drojdie, 1 lingură de zahăr, 2 linguri de lapte și 1 lingură făină. Se lasă să crească până când se umple cana/castronul.

Făina se cerne într-un vas și se adaugă maiaua, laptele și restul ingredientelor de mai sus. Compoziția se frământă până când se obține un aluat cu bule (cca. 15 – 20 de minute) folosindu-te in acest scop de ulei sau unt topit pentru framantat și se lasă la crescut până își dublează volumul. La nevoie se mai foloseste faina. Stafidele se lasa in inmuait in apa calda pentru o ora.

Se ia o tava mare de aragaz, se tapeteaza cu hartie de copt si cu mainile unse cu ulei se intinde aluatul de cozonac uniform in toata tava.

Se presara peste el puțin griș care va prelua eventuala zeamă care ar putea să existe în brânză.

Deasupra se intinde in strat subtire crema de branza.

Se unge, în strat subțire, cu un amestec format din smantana batuta cu galbenusurile.

Se coace cca. 30 de minute, la foc mijlociu, chiar spre mic. Aragazul meu a copt prea tare in prima faza prajitura si a parlit-o un pic.

Se scoate din tavă, se lasa la racit și se presară zahăr pudră în care s-a amestecat un praf de scorțișoară sau de vanilie.

 

POfta buna!

 

 

DSC06304

DSC06308

DSC06312

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s