Un altfel de cozonac

DSC02785

De la reteta de baza a painii irlandeze am facut ceva dulce, un fel de cozonac delicios❤

 

Ingrediente:

 

250 gr faina tip alba 000

250 gr faina neagra

100 g zahar brun

un praf de sare

16 gr praf copt (3 lingurite)

2 cani a 200 ml lapte gras – eu am folosit 500 ml si am mai pus inca 2 maini de faina

100 g ciocolata de lapte

1 lingurita scortisoara

100 g stafide inmuiate pentru 30 de minute in apa fierbinte

 

Preparare:

 

Se porneste cuptorul si se seteaza pe 200 grade, incalzire conventionala. Pentru aragaz clasic, o treapta un pic mai sus decat cea la care coaceti prajituri.

Se amesteca toate ingredientele solide, inclusiv ciocolata taiata marunt cu cutitul si stafidele scurse, se face o gropita in mijloc si se incorporeaza lichidul. Se completeaza cu lichid pana se obtine un aluat omogen, un pic lipicios. Nu se framanta ca iese tare painea. Foloseste o lingura de lemn.

Se pudreaza cu un pic de faina aluatul, se scoate pe masa de lucru, se da o forma rotunda si se aseaza in tava de copt rotunda sau patrata, nu conteaza, numai sa fie incapatoare, tapetata cu hartie de copt.

Se cresteaza in forma de X cu un cutit zimtat si se coace 30-40 de minute sau pana prinde o culoare aramie si daca o lovesti pe spate suna a gol. In ultimele 10 minute eu dau cuptorul pe gaz mai incet ca sa nu risc sa se arda pe fund.

 

Pofta buna!

 

DSC02802

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s