De la reteta de baza a painii irlandeze am facut ceva dulce, un fel de cozonac delicios ❤
Ingrediente:
250 gr faina tip alba 000
250 gr faina neagra
100 g zahar brun
un praf de sare
16 gr praf copt (3 lingurite)
2 cani a 200 ml lapte gras – eu am folosit 500 ml si am mai pus inca 2 maini de faina
100 g ciocolata de lapte
1 lingurita scortisoara
100 g stafide inmuiate pentru 30 de minute in apa fierbinte
Preparare:
Se porneste cuptorul si se seteaza pe 200 grade, incalzire conventionala. Pentru aragaz clasic, o treapta un pic mai sus decat cea la care coaceti prajituri.
Se amesteca toate ingredientele solide, inclusiv ciocolata taiata marunt cu cutitul si stafidele scurse, se face o gropita in mijloc si se incorporeaza lichidul. Se completeaza cu lichid pana se obtine un aluat omogen, un pic lipicios. Nu se framanta ca iese tare painea. Foloseste o lingura de lemn.
Se pudreaza cu un pic de faina aluatul, se scoate pe masa de lucru, se da o forma rotunda si se aseaza in tava de copt rotunda sau patrata, nu conteaza, numai sa fie incapatoare, tapetata cu hartie de copt.
Se cresteaza in forma de X cu un cutit zimtat si se coace 30-40 de minute sau pana prinde o culoare aramie si daca o lovesti pe spate suna a gol. In ultimele 10 minute eu dau cuptorul pe gaz mai incet ca sa nu risc sa se arda pe fund.
Pofta buna!