Daca tot a venit iarna si e duminica, sa servim un dulce nins 🙂
Ingrediente:
Pentru aluat:
150 ml ulei
300 ml apa minerala
250 g unt/margarina
700-800 g faina
5 ml otet
1 praf de sare
Pentru umplutura:
400 g gem de prune
250 g nuca
5 linguri zahar
2 linguri cacao
1 fiola esenta rom
Plus:
zahar pudra pentru pudrat
Preparare:
Intr-un vas mare amesteca bine uleiul, praful de sare, apa minerala si untul topit, racorit bine, chiar in punctul in care incepe iarasi sa se solidifice. Mixeaza bine cu mixerul sau cu un tel de mana. Adauga faina rand pe rand. Te opresti cand aluatul este inca lipicios insa-ti permite sa faci o bila, s -a o pui pe masa de lucru si sa o framanti putin.
Presari masa cu faina, pui bila de aluat, presari si deasupra si bati cu sucitorul de lemn. In momentul asta aluatul mai incorporeaza si faina. Te opresti cu presaratul cand nu mai e lipicios. Bati cam 5-7 minute aluatul si pe o parte si pe alta. Acoperi cu un prosop, lasi 1 ora la „odihna”.
Nucile le prajesti 10 minute in cuptor. Le lasi la racorit si le macini. Adaugi zaharul, gemul, cacaua si esenta de rom. Omogenizezi bine.
Pe o folie de silicon intinzi bucati de aluat, tai triunghiuri inguste si mai lungi, pui un pic de gem pe latura cea mai mica si apoi rulezi.
Tapetezi o tava mare cu hartie de copt, pui cornuletele cu varful in jos si coci cca 20 de minute pana se rumenesc pe fund.
Le dai imediat prin pudra.
Pofta buna!