Otet de mere

DSC07526

Are numeroase intrebuintari❤



Putem numi acest preparat si cidru, a carui preparare se aseamana cu cea a vinului. Dintr-un cidru inferior poti obtine otetul de mere.

Ingrediente:

mere
apa
miere
drojdie de bere
paine neaga uscata

Preparare:

Se spala merele, se inlatura partile putrede sau viermanoase. Se rad pe razatoarea cu ochiuri mari, iar cotorul se pune deoparte. Poti folosi fara grija si cojile de mere sau resturile ce ti-au ramas de la prepararea de dulceturi sau compoturi sau sucuri.

Se ia un borcan de sticla, suficient de incapator, se adauga merele rase, cotoarele si semintele, tot ce este bun de la un mar, fara a fi stricat. Se fierbe apa si se toarna calduta peste acest terci – la 0.4 kg se pune 0.5 ml apa.

Pentru otetul de mere pentru consum uman se adauga la fiecare litru de apa 100 ml miere. Ca sa grabesti fermentatia se va folosi si cate 10 g drojdie proaspata la fiecare litru de apa si 20 g paine neagra uscata.

Vasul se lasa descoperit si se pastreaza intr-o camera calda, la 20-30 de grade, la intuneric total. Se amesteca de 2-3 ori pe zi compozitia.

In prima faza tii borcanul la cald si intuneric pentru 10 zile, se amesteca doar cu o lingura de lemn de 2-3 ori pe zi. Dupa aceasta perioada, strecori sucul de mere printr-o sita rara, iar terciul il storci bine prin presare. Sucul astfel obtinut il strecori iarasi, printr-o sita deasa, il masori si il pui intr-un borcan cu gura larga.
Daca doresti mai poti adauga pentru fiecare litru de lichid cate 50-100 ml miere si omogenizezi bine.

Acum urmeaza a doua faza de fermentatie. Legi borcanul la gura cu un tifon si-l tii in continuare la caldura. Fermentatia s-a terminat in momentul in care lichidul se linisteste si se limpezeste.

Totul tine aproximtaiv 40-60 de zile. Se filtreaza printr-o panza si se depoziteaza in sticle. Sticlele se inchid foarte bine, eventual ceruite si se pastreaza la loc racoros.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s