Tort cu branza, lamaie si afine

81. La multi ani, Ota!

Ingrediente:

Pentru blat:

120 gr unt moale
1/4 cana de shortening/ ulei
1 cana zahar
3 oua
1,5-2 cani faina
1/2 plic praf copt de 10 gr
putina sare
1/2 cana de lapte batut la temperatura camerei
1 plic zahar vanilat
coaja de la o lamaie

Pentru crema:

1 kg branza crema de la Lidl
zahar pudra dupa gust
2 fiole esenta vanilie
1 lamaie
1 borcan de 800 ml de compot afine
2 plicuri gelatina Dr. Oetker
300 ml frisca lichida

Pentru glazura:

100 g ciocolata Schogetten amara
150 ml – 200 ml frisca lichida
1 fiola esenta rom

Preparare:

Pentru blat: Se bate la viteza mica untul cu uleiul, se adauga zaharul cate putin. Asigurati-va ca se incorporeaza zaharul apoi abia puneti restul si bateti in continuare la viteza mica. La fel se procedeaza si cu ouale, se adauga cate unul pe rand.
Se amesteca faina cu sarea si praful de copt si se adauga in unt alternativ cu laptele batut, incepand cu faina si terminand tot cu faina. Se pune zaharul vanilat si se mai bate 5 minute la viteza mai mare. La final adaugi si coaja de lamaie.

Se coace cam 25 – 30 minute la 180-200 de grade. Dupa 25 minute incercati cu scobitoarea si daca iese curata opriti coacerea. In general la blaturile umede daca se coc peste timpul normal devin uscate, nu mai sunt umede. Este un blat miami. Il lasi la racit si apoi ii tai capacul. De regula s eface blatul seara si abia a doua zi umpli tortul.

Pentru crema: Amesteci branza cu zaharul vanilat, esenta de vanilie si zaharul pudra, dupa gust. O imparti in 3 boluri diferite, aproximativ cantitati egale.

Scurgi afinele de zeama, le blenduiesti bine si le amesteci cu coaja si sucul de lamaie. Mai pui putin zahar pudra dupa gust.

Un bol il lasi cu crema alba, de vanilie. In bolul 2 pui putin piure de afine, cat sa il coloreze intr-o nuanta deschisa de mov. In ultimul bol pui to piureul de afine si omogenizezi bine-bine.

In 2 boluri mici pui cate un plic de pudra de gelatina la hidratat cu cate 4 linguri de apa rece. Lasi la hidratat. Intre timp bati frisca bine-bine, insa sa nu stea teapana.

Pe baie de abur topesti prima gelatina. Iei o lingura din crema de branza cu afine, bolul 3, cel mai inchis la culoare, si omogenizezi bine. Mai adaugi o lingura de crema si tot asa pana cand se tempereaza bine. Apoi torni toata gelatina in bolul mare, omogenizezi bine cu o spatula si cu 100 grame de frisca batuta.

Tava in care ai copt blatul o tapetezi cu o punga subtire. Pui blatul. Torni compozitia cea mai inchisa la culoare si dai la frigider pana se intareste bine.

Gelatina nr. 2 o imparti in 2. Topesti o jumatate, o amesteci cu crema rozalie ramasa, adaugi si frisca si apoi o torni peste prima crema. Dai la frigider pana se intareste. La final topesti si restul de gelatina, o omogenizezi in crema alba, pui si frisca, torni peste restul cremelor si lasi peste noapte la frigider.

A doua zi scoti batul pe un plaou, indepartezi folia si torni glazura deasupra. Pui ciocolata si frisca pe baie de abur, o lasi pana se omogenizeaza bine, o iei de pe foc, torni esenta si o lasi sa se racoreasca si sa se intareasca un pic, apoi o torni peste tort. Lasi la intarit apoi portionezi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s