Paine cu ciocolata si stafide

Cand am citit reteta pentru prima data, pe un site strain, mi-am zis „na, uite ce au mai inventat unii, painea dulce”. Curiozitatea nu m-a lasat si am pregatit-o si eu. Un deliciu, un fel de cozonac tare bun.

Nu e o reteta grea, nici scumpa, doar putina rabdare 🙂

Ingrediente:

400 g faina
50 g cacao
70 g zahar brun
1.5 lingurita sare
1.5 cani apa
20 g drojdie proaspata + 1 lingurita zahar tos
200 g ciocolata amara
200 g stafide
coaja de la o portocala

Preparare:

Dizolva drojdia impruna cu lingurita de zahar in 1/2 cana de apa calduta. Las-o la crescut cam 10 minute.
Amesteca faina, cacaua, zaharul brun si sarea intr-un vas incapator. Peste ingredientele uscate adauga drojdia si apoi inca o cana plina cu apa calduta (cana sa aiba cam 250-300 ml apa). Co o lingura de lemn amesteca ingredientele. Va rezulta un aluat moale de tot, curgator – desigur, nu ca apa – si lipicios. Daca simti, totusi, ca e prea moale, poti pune putina faina si remediezi situatia. Cu lingura de lemn bate aluatul vreo 5 minute, incorporeaza aer bine si apoi lasa la dospit 12 ore, acoperit cu un servet, la temperatura camerei, intr-un loc feriti de curenti. Cel mai bine peste noapte.

Ciocolata marunteste-o cu un cutit, stafidele lasa-le la inmuiat in apa calduta + esenta de rom pentru 2-3 ore, rade coaja de portocala. Adauga aceste ingrediente peste aluatul de cacao si amesteca bine cu o spatula de silicon.
Intinde o foaie de copt cerata pe blatul de lucru. Presara faina si apoi rastoarna aluatul. Presara faina si peste aluatul moale si cu o spatula de cofetarit incepi sa ridici marginile painicii crude astfel incat sa fie toata imbracata in faina la exterior si tu sa poti sai dai o forma rotunda. Las-o la dospit 1 ora pe blatul de lucru, pe hartie mai exact.

Cuptorul il incingi la 180 de grade si bagi pentru 30 de minute o oala de fonta in interior, sa se incalzeasca. Pui painica cu tot cu hartie de copt in vas, pui capacul si coci 30 de minute.
Scoti painica, o transferi pe o tava de copt dreptunghiulara – ca pentru biscuitei – si mai coci inca 30 de minute. E gata cand fundul painicii suna a gol.
O lasi la racit complet si apoi o portionezi.

Pofta buna!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s