Sacher Torte

Si cum Tortul Sacher este un mare clasic, nu se putea sa-l ratez 🙂 A fost inventat de care austriacul Franz Sacher si este o delicatesa a cofetariei vieneze.

De inspiratie miremirc 🙂

Ingrediente:

Blat:

150 g unt
120 g zahar pudra
100 g zahar
7 oua
1 lg esenta de vanilie
150 g ciocolata neagra (75% cacao)
150 g faina
20 g cacao
1 plic praf de copt

Plus:

250 g gem de caise – eu am avut cam 400 g
50 ml apa
1 lg esenta rom

Glazura:

200 g ciocolata neagra (75% – 85% cacao)
180 g unt
80 g zahar pudra
1/2 zeama de lamaie (o lamaie mai mica)

Preparare:

Blat: intr-un castron mixam spuma untul moale de la temperatura camerei impreuna cu zaharul pudra, adaugam apoi cate un galbenus pe rand, ciocolata topita si racorita (sa fie calduta), esenta de vanilie, iar la final faina amestecata cu praful de copt si pudra de cacao.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, apoi adaugam cele 100 g zahar, mixand pana se topesc. Albusurile le incorporam peste compozitia de cacao de mai sus, amestecand cu o lingura, prin miscari circulare, de jos in sus.
Turnam amestecul intr-o forma rotunda de tort (26 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor pentru circa 30-40 minute. Facem testul cu scobitoarea.
Lasam blatul in forma sa se raceasca, apoi il scoatem si il taiem in 2, pe orizontala.

Gemul l-am mixam putin cu blenderul vertical, apoi am adaugat esenta de rom si apa. Punem pe foc mic, amestecand pana se incalzeste.
Pe un suport de carton punem primul blat, ungem cu gem, punem blatul 2 si imbracam totul in gem. Dam la frigi pentru 2 ore.

Glazura: intr-o craticioara, pe bain-marie, punem untul taiat bucatele, pe foc mic, fara a-l lasa sa se incalzeasca prea tare. Adaugam apoi ciocolata rupta bucatele, zeama de lamaie si zaharul pudra. Lasam la topit pana ingredientele se omogenizeaza.
Asezam tortul pe un gratar, iar gratarul pe o folie de silicon. Ungem cu glazura marginile tortului, apoi cu restul de ciocolata imbracam tortul, turnand glazura in mijlocul tortului si niveland cu un cutit cu lama lata sau miscand tortul pentru a curge glazura peste margini. Dam tortul la rece pana se intareste glazura.
Pentru a scrie Sacher pe tort, am pus intr-o punga, ciocolata, care a curs, apoi punga am tinut-o putin in apa fierbinte (nu trebuie sa fie foarte fluida, deoarece va curge). Am taiat un colt mic al pungii, apoi am scris pe tort Sacher. Dam din nou la frigider pana se intareste si scrisul de pe tort.
Tortul il taiem cu un cutit trecut prin apa fierbinte.

Pofta buna!

Anunțuri

6 responses to “Sacher Torte

  1. Pot face glazura cu cioco alba?

  2. zic eu cum iese lucrul ala nou 🙂

  3. Am avut de furca cu blatul, a crescut cam mult. Si decorarea cu cioco alba l-a cam facut sa semene cu o mamaliga. Delicioasa insa 🙂

    • In ce fel de forma ai pus tortul? Ce diametru? El creste, creste si feliile se taie o idee mai grosute, uneori chiar in 3, asa am inteles ca ar fi varianta originala la Sacher. Eu partea de sus, capacul l-am taiat, musai, ca sa se glazuereze drept.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s