Strudel cu nuca si visine

Trebuie sa recunosc, nu l-am facut eu, ci bunica, dar nu m-am abtinut sa nu fac si cateva poze si sa postez reteta.

Ingrediente pentru 6 bucati:

cca 1.5 kg faina buna

Pentru plamadeala/maia:

1 cana de faina
1 cana de lapte fiert
2 linguri de zahar
2 pliculete de drojdie uscata
20 g drojdie proaspata
putin unt/putin iaurt/putina smantana
2-3 oua si 2/3 galbenusuri

Pentru umplutura:

nuca
zahar
esenta de rom
esenta de vanilie
albusuri
visine din compot

Plus:

zer/lei/unt topit pentru framantat
zahar
ulei pentru uns tavile
apa+zahar+ulei pentru uns cozonacul dupa ce l-ai copt
1 ou+ulei+ zahar pentru uns cozonacul crud

Preparare:

In primul si-n primul rand cerni faina de 2-3 ori. Apoi faci plamadeala. Pui o cana de faina intr-un vailing, adaugi laptele fiert si cu o furculita omogenizezi totul pana nu mai sunt cocoloase. Adaugi zaharul si drojdia, untul moale, iaurt si smantana. Omogenizezi si lasi la crescut jumatate de ora-o ora. Apoi amesteci plamadeala cu restul de faina.
La framantat mai adaugi lapte, la nevoie, zahar din cand in cand, dupa gust, iar cu unt topit sau ulei si zer framanti foarte bine aluatul, luand cate putin din compozitia lichida, ungandu-ti mainile si framantand un aluat de cozonac, pe care-l lasi la crescut o ora.
Intre timp pregatesti umplutura. Nuca macinata o amesteci cu zaharul, zaharul vanilat si esenta de rom, plus albusurile. Visinele le scurgi de zeama. Tavi de cozonac, mai mici si inalte, le ungi bine cu ulei sau cu o bucata de slanina.
Aluatul il imparti in 6 bucati pe care pe rand le intinzi intr-o forma dreptunghiulara, pe care o ungi putin cu ulei. Iei din compozitia de nuca si cu degetele ungi foaia, apasand, astfel incat nuca sa intre putin in aluat. Pui si visinele si tot asa, le presezi.
Strangi alautul sul, fara a-l strange prea tare, ci lasa-l mai largut pentru a avea loc sa creasca.
Pune strudelul in tava si impunge-l cu furculita pe alocuri. Lasa-l la crescut 10-15 minute. Unge-l cu ou, ulei si zahar batute impreuna si da-l in cuptorul preincalzit la foc mai iute la inceput si mai domol la final.
Scoti strudelul din cuptor si il ungi cu apa cu ulei si cu zahar plus esenta de rom, eventual, si-l acoperi cu un servet curat. Dupa ce auburii l-au patruns poti scoate strudelul frumos din tigaie. IL lasi la racit si-l portionezi.

Pofta buna!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s