Sos de visine

DSC04731

O mancare svabeasca, un felul doi care nu lipsea de pe mesele svabilor din Banat, fie iarna, fie vara si se servea intotdeauna cu carofi natur si cu piftele.

Pentru mine acest sos inseamna copilarie si-mi aduce aminte de bunica mea, svaboaica, pe care toat aviata am strigat-o Oma, adica Bunica.

578405_10201158433575983_1743446542_n

Din cauza ei am indragit bucataria si in special prajituritul. Ea mi-a transmis in sange acest „virus”, pe care as vrea sa-l dau si eu mai departe.
Chiar astazi am stat de vorba cu ea si mi-a depanat amintiri din copilaria ei. Mi-a povestit ce faceau, ce mancau, cum isi pregateau toate cele tebuincioase, ce lucrau, cum se imbracau… Asa ceva nu ar trebui sa se uite. La fel ca acest sos pe care l-a mostenit de la bunica ei, iar aceasta cel mai probabil l-a mostenit si ea.
Nu stiu, dar tot ce mi-a povestit are o aura mult mai frumoasa, totul era mai simplu, dar mai curat. Oamenii erau mai fericiti, mai respectuosi si stiau sa traiasca viata cu adevarat.
In timp ce-mi povestea chiar ma inchipuiam pe mine cum le voi povesti nepotilor mei, tineretea mea 🙂 Oare voi avea ce povesti?!

Ingrediente:

1/2 borcan de 800 g de visine (visine din compot sau, si mai bine, visine pastrate fara samburi special pentru prajituri)
250 ml apa
3 linguri de faina
zahar, dupa gust

Preparare:

Visinele, jumatate de zeama din borcanul in care au stat, se pun la fiert, impreuna cu apa, intr-o cratita.
Din momentul in care au inceput sa fiarba se mai lasa aproximativ 20 de minute pe foc. Se amesteca cele 3 linguri de faina cu apa pana cand se obtine un terci subtire. Se adauga peste visine si se amesteca continua pana cand compozitia s-a legat. Practic, dupa ce adaugi faina, nu se mai lasa decat un clocot-doua pe foc.
Daca iti place un sos dulce, poti sa mai adaugi zahar.

Pofta buna!

DSC04742

Stiu ca sunt lenesa atunci cand vine vorba despre scris retete si explicat pe indelete. Asa ca, va las un link catre pagina JimboBlog unde am explicat mai in detaliu care este treaba cu acest preparat:

Sos de vișine sau Heiße Sauerkirschen-Sauce

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s