Bors

Bors facut in casa numai bun pentru acrit ciorbitele.

Ingrediente:

500 g tarate
200 g malai
1 l apa rece
1/4 paine neagra
o crenguta de visin
cateva betisoare de leustean cu tot cu frunze
optional si frunze de telina
3 l apa clocotita

Preparare:

Daca nu aveti huste pentru a umple borsul, folositi urmatoarea reteta. Borsul rezultat nu va fi prea acru, poate va trebui chiar aruncat, insa veti face rost astfel de huste.
Intr-un borcan de sticla ( mai indicate sunt insa putinele de lemn ) se pune taratea, malaiul si se adauga litrul se apa rece, se amesteca pana rezulta un cir. In mijloc se adauga painea neagra. Se pune crenguta de visin, leusteanul si telina si se toarna apa clocotita, cana cu cana, incet, astfel incat sa nu crape borcanul ( pentru a impiedica asta borcanul se pune intr-un lighean de tabla ).
Borcanul se acopera si se inveleste in carpe atfel incat sa se pastreze cald.
Vara borsul se acreste de pe o zi pe alta, iarna ii ia si 3 zile.
Deci acest „bors” fara huste se poate arunca, dar se pastreaza 250 g de huste, depuse pe fundul borcanului.
A doua umplere se amesteca hustele, 500 g tarate, 200 g malai cu apa rece. Apoi adaugam crenguta de visin, leusteanul si telina si abia apoi punem iarasi apa ferbinte ( vreo 3 l ).
Daca nici acum borsul nu iese acru repetam prima faza, adica umplerea in care punem si o bucata de paine.
Hustele le putem pastra si la frigider.


Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s